Κυριακή 25 Μαρτίου 2007

βιου

Ιαπωνία. Τα μυθιστορήματα που γράφονται για να κατεβάσεις και να διαβάσεις στο κινητό είναι η πιο μεγάλη επιτυχία στην ιστορία των γιαπωνέζικων εκδόσεων. Με περισσότερα από 100 εκατομμύρια κινητά [σε πληθυσμό 127 εκατομμυρίων] η αναπτυσσόμενη [με ρυθμούς σαρωτικούς] βιομηχανία έχει κέρδη –ήδη- 9 δισεκατομμύρια γιεν [57 εκατομμύρια ευρώ] σε ένα χρόνο, ενώ οι πωλήσεις των παραδοσιακών βιβλίων έχουν πέσει δραματικά. Το Tokyo Tower της Lily Franky έχει πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια «αντίτυπα», ενώ τα δύο επόμενα ηλεκτρονικά βιβλία στη λίστα ξεπερνούν τα 1.240.000 αντίτυπα το καθένα. Οι πιο καλοί πελάτες είναι, λέει, οι έφηβοι. Παλιοί εκδοτικοί όπως οι Shinchosa και Kadokawa έχουν ξεκινήσει υπηρεσίες yomihodai, [σημαίνει «διάβασε όσο πιο πολύ μπορείς»], με συνδρομή 2 ευρώ το μήνα, που δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στους 200 διαθέσιμους -μέχρι στιγμής- τίτλους. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μόδα είναι τόσο μαζική, που αναγκάζει να γίνουν ηλεκτρονικοί συνδρομητές -και να διαβάσουν, φαντάζομαι- ακόμα και άνθρωποι που δεν είχαν πιάσει ποτέ στο χέρι τους βιβλία. Αυτά. Απ’ το νέο Monocle.
Σουηδία. Αυτός στην εικόνα είναι ο kim hiorthoy. Σε αναμονή του νέου άλμπουμ του, αυτό είναι το you know the score απ' το ep του hopeness του 2004.
Αθήνα. Οι παράνομοι πλανόδιοι μικροπωλητές περνούν οικονομική κρίση. Ο μαύρος προσπαθεί να μου πουλήσει το 300 και τη Μαρία Αντουανέτα. "Έχω και το Clerks 2, και το Apocalypto, καλή εικόνα". Προχθές ζήταγε 7 ευρώ, σήμερα 5. Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό [της Αντουανέτας]. Πιάνω κουβέντα. Παραπονιέται. Για την ακρίβεια, κλαίγεται.
"Κανείς δεν αγοράζει τελευταία cd, φίλε, μόνο οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας αγοράζουν λαϊκά και οι γέροι. Αυτοί είναι οι καλύτεροι πελάτες. Οι νέοι μόνο τα ανακατεύουν. Μόνο. Δεν πουλάμε ξένα όσο παλιά. Έχω παιδί να ζήσω".
"Γιατί δεν κάνεις άλλη δουλειά;"
"Βρες μου εσύ μία που να με θέλουν...". Δεν ξέρω μία που να τον θέλουν.
"Ποιο cd σου ζητάνε πιο πολύ;"
"Αυτό"! [Το 2 του Κωνσταντίνου Βήτα!]
"dvd;"
"το 300".
Ευτυχώς που υπάρχουν και τα dvd και σώζουν κάπως την κατάσταση. Ξαναφτιάχνει τα cd σε σχέδιο μαίανδρου ανάμεσα στις τεράστιες παλάμες...