Σάββατο 31 Μαρτίου 2007

πάντα μπέαρ


από την πρώτη στιγμή που έσκασαν μύτη με το spirit they're gone, spirit they've vanished, έχω ακούσει τα πιο αντιφατικά σχόλια για τους animal collective -τότε υπόγραφαν ως panda bear & avey tare. ένας φίλος που τους είχε δει support στον devendra banhart στο λονδίνο είχε υποφέρει -το μήνυμα που είχα λάβει έλεγε "είναι το χειρότερο live ever, ανυπόφοροι"! [ακόμα τους θεωρεί υπερεκτιμημένους και απορεί τί τους βρίσκω]. οι animal collective έχουν εξελιχθεί πολύ από τότε. στο περσινό synch ήταν εξαιρετικοί, το μόνο ξένο όνομα που θυμάμαι ακόμα και χαίρομαι που είδα live [άσε που ήταν και γαμώ τους τύπους, το μόνο τους παράπονο ήταν που δεν είχαν πιο πολύ χρόνο να δουν την ελλάδα].
οι σόλο δουλειές του panda bear όταν ξεκίνησε -πριν από περίπου δέκα χρόνια- ήταν ακόμα πιο δύσκολες. τα μπλιμπλίκια στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του [το ομώνυμο του 98] και οι κακοκουρδισμένες κιθάρες πάνω σε ηλεκτρονικούς ήχους [μια απ' τα ίδια, όλοι τέτοια έκαναν τότε] δεν έχουν σχέση με το δεύτερο συμπαθητικό young prayer, παρόλο που ποτέ δεν το θεώρησα κάτι εξαιρετικό.
ο panda bear τα κατάφερε να φτιάξει κάτι εξαιρετικό. κι επιτέλους, ένας δίσκος που αρέσει σε όλους και αξίζει πραγματικά. το person pitch είναι ένα άλμπουμ που κολλάς και κάθε μέρα και πιο πολύ [χθες το βράδυ άκουγα το take pills -που είναι και το νέο single του- και το άφησα στο repeat να παίζει για ώρες, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι ακούγονται ηλεκτρονικοί ήχοι και ότι αυτό το τριπαριστό ρυθμικό κομμάτι είναι σημερινό]. το take pills δεν είναι καν το αγαπημένο μου κομμάτι στο δίσκο, το i'm not το έχω λιώσει [αν ήταν βινίλιο δεν θα έπαιζε πια, έχει χρόνια να μου συμβεί με άλμπουμ], το bros είναι ένα μικρό αριστούργημα [ψάξε στο youtube να δεις το βίντεο], το search for delicious ξεκινάει με ψηφιακές κραυγές απο θαλασσοπούλια και έχει μόνο ηλεκτρονικούς ήχους και λουπαρισμένες φωνές. παρόλο που σε ξεγελάει, όλα εδώ μέσα είναι ηλεκτρονικά, είναι όλα παιγμένα από έναν άνθρωπο, ο panda bear δεν είναι συγκρότημα, είναι ένας genius που παίρνει μια θέση δίπλα στον aphex twin. αν ο phil spector έφτιαχνε μουσική σήμερα, κάπως έτσι θα ακουγόταν.
αν βάλεις "panda bear" στο google σου βγαίνει πρώτο αυτό: the panda bear is a probably the most famous endangered animal. the panda was believed to have magical powers that could ward off natural disasters and evil spirits. the panda is such a majestic creature. it is sad to think that there may not be pandas around to much longer. even sadder is the fact that we are the cause. until people relize that pandas are such great creatures and that they deserve home, the pandas will be in danger of exticntion".
πραγματικά, είδος προς εξαφάνιση...
το bros σε remix των terrestrial tones