Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2007

δ

Ήθελα να δοκιμάσω τη δύναμη της μελωδίας
Ο Μιχάλης Δέλτα, από τους «Στέρεο Νόβα», μιλάει στην «Κ» για τη νέα δουλειά που θα υπογράψει μαζί με τον Κωνσταντίνο Βήτα
Ο Μιχάλης Δέλτα μεγάλωσε. Ζει στο δικό του σπίτι στον Βοτανικό, τα βράδια τον νανουρίζει ο ήχος των τρένων που σέρνονται βαριεστημένα στις γραμμές της Κωνσταντινουπόλεως. Από το μπαλκόνι του τέταρτου ορόφου η απλωμένη Αθήνα, το μεγάλο καράβι που έγραψε η Μαριανίνα Κριεζή και ύμνησε η τραχιά στιχουργική των «Στέρεο Νόβα». Αλλά είναι καιρός που ο Μιχάλης Δέλτα πέταξε από πάνω του τη βαριά σκιά των «Στέρεο Νόβα», του σημαντικότερου συγκροτήματος της ελληνικής electronica και του οποίου υπήρξε επίλεκτο μέλος.
Ο Μιχάλης Δέλτα δεν επιβίωσε μόνο των τραυμάτων που συνεπάγεται κάθε τέλος, αλλά προχώρησε αποφασιστικά στον δικό του δρόμο. Σήμερα είναι ένας καταξιωμένος μουσικός, από τους πιο παραγωγικούς και πλουραλιστικούς της γενιάς του. Μ’ ένα τουλάχιστον καινούργιο cd κάθε χρόνο, συνεργασίες με δισκογραφικές του εξωτερικού, ο νέος αυτός άντρας των 35 και κάτι επιδεικνύει άνεση κινήσεων αξιοζήλευτη. Πολλοί τον συνδέουν με την dance μουσική, την τέκνο, την progressive house και τα dj set στα clubs, αλλά ποιος ξεχνάει ότι σ’ ένα ευρύτερο κοινό έγινε γνωστός μέσα από τη φωνή της Τάνιας Τσανακλίδου και το μελωδικότατο «Μια αγάπη μικρή»;
Μήνες μετά την προ–τελευταία δουλειά του, κατεβάζει (ξανά) ταχύτητες. Το «Forbidden Poetry» είναι ένα μελωδικό παραμύθι χωρίς λόγια, που έτυχε καθολικής, σχεδόν, υποδοχής. Αποπνέει ταλέντο και ωριμότητα. Για το πρώτο δεν υπήρχαν αμφιβολίες. Ως προς το δεύτερο, η συνέντευξη που ακολουθεί έχει κάτι να προσθέσει. Ο Μιχάλης Δέλτα μεγαλώνει κι αλλάζει. Τον θυμόμουν ανήσυχο και θυμωμένο. Και συνάντησα έναν κατασταλαγμένο άντρα, νηφάλιο και συμφιλιωμένο με τις αντιφάσεις του κόσμου που ζούμε. Παρεμπιπτόντως, μας μεταφέρει ένα νέο που θα κάνει ευτυχισμένους πολλούς φαν των «Στέρεο Νόβα»: Με τον Κωνσταντίνο Βήτα θα επιμεληθεί ένα best of του συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, κι ένα καινούργιο τους τραγούδι. Βλέπω πολλά λαμπερά μάτια.
— Kαινούργιο cd, αρκετά διαφορετικό από το προηγούμενο.
— Ολοι ρωτάνε γιατί ξαφνικά άλλαξα μουσικό ύφος. Ή γιατί δεν κάνω dance μουσική. Εχω κάνει κι άλλες δουλειές και με την Τάνια Τσανακλίδου, τις «Αλκυονίδες Ημέρες» ή τους «Στέρεο Νόβα» που δεν ήταν καθόλου dance. Αν μιλήσουμε πραγματικά για την τελευταία μου δουλειά θα έλεγα ότι είναι μία ματιά σε μία μουσική που είχα πάντα μέσα μου. Και πολλά από τα κομμάτια του δίσκου έχουν ξεκάθαρα τη δομή ενός τραγουδιού.
— Δεν μπήκατε στον πειρασμό να τους βάλετε στίχους;
— Οχι, γιατί ήξερα ότι ήθελα να κάνω ένα ορχηστρικό cd. Hθελα να δοκιμάσω αν η δύναμη της μελωδίας είναι αρκετή για να σταθεί αυτόνομα μ’ ένα όργανο που δεν είναι η φωνή.
Ξανά με την Τσανακλίδου
— Αναρωτιέμαι πώς δεν αποπειραθήκατε να κάνετε ένα δίσκο με τραγούδια μετά την επιτυχημένη συνεργασία με την Τάνια Τσανακλίδου.
— Είναι μία εποχή που γράφω τραγούδια. Κι ένα σημαντικό μέρος θα αξιοποιηθεί στην καινούργια μας δουλειά με την Τάνια. Για το υπόλοιπο υλικό συζητάω με μία-δύο εταιρείες. Θα το δώσω σε φωνές που μου αρέσουν. Κι εκεί ίσως υπάρξουν ανατροπές.
— Ως προς τη μουσική φόρμα;
— Οχι. Μιλάω για τις φωνές. Η μουσική θα είναι η μουσική μου. Κυρίως μπαλάντες. Είμαι σε μία φάση που μου αρέσουν οι μελωδίες.
— Επιστροφή στη μελωδία, λοιπόν;
— Προσωπικά πιστεύω ότι και σε πιο dance δουλειές μου υπάρχει μελωδία. Ισως ένα κοινό όχι τόσο εξοικειωμένο με τη μουσική που ακούγεται στα clubs δεν «ακούει» τη μελωδία. Το beat δεν είναι εχθρός της μελωδίας. Παραδέχομαι, ωστόσο, ότι δουλειές σαν τον δίσκο που κάναμε με την Τάνια ή το καινούργιο cd είναι πιο οικείοι για ένα ευρύτερο κοινό. Συναισθηματικοί κραδασμοί, πάντως, υπάρχουν και στα δύο.
Ταυτόχρονα πιστεύω ότι υπάρχει ο δισταγμός να εκτεθώ. Και η καινούργια δουλειά είναι ένα βήμα αλλαγής. Προσωπικές ανασφάλειες στη σχέση με τον εαυτό μου και τη μουσική μ’ έκαναν να μην αισθάνομαι έτοιμος για ένα δίσκο σαν τον τελευταίο. Κι από ’δω και πέρα θα ήθελα να κάνω τέτοια μουσική. Νομίζω βρήκα ένα δρόμο που δεν μου αφήνει κενά.
Παρελθόν η χορευτική μουσική
— Αυτό μεταφράζεται ότι δεν θα ξανακάνετε χορευτική μουσική;
— Ναι. Αν και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται μεθαύριο.
— Αισθάνεστε ότι καταπιέσατε τη μελωδική σας πλευρά;
— Θα το πω αλλιώς. Ημουν τσιγγούνης με τα συναισθήματά μου. Η χορευτική μουσική είναι πιο ανώδυνη. Και φυσικά αυτές είναι διεργασίες που γίνονταν εκ μέρους μου ασυνείδητα. Δεν είπα ποτέ τώρα θα κάνεις χορευτική μουσική γιατί φοβάσαι τα συναισθήματά σου. Από την άλλη πλευρά, είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μας αποσπούν καθημερινά που χάνουμε το κέντρο μας. Τα τελευταία δύο χρόνια για πρώτη φορά κάθισα πολύ σοβαρά και είδα τα θέματά μου, ένα ολόκληρο πακέτο.
Προσπαθώντας, επομένως, να είμαι κάθε μέρα πιο συνειδητός, είδα καλύτερα και τι θέλω στη μουσική. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποποιούμαι πράγματα που έκανα στο παρελθόν. Απλά άνοιξα. Καλωσόρισα πράγματα που τα έκανα με διαφορετικό τρόπο, ας το πούμε έτσι. Κι όλα είναι κομμάτια μιας πορείας.
— Κάνετε dj sets σε clubs αλλά σπάνια παίζετε τις δικές σας μουσικές.
— Δεν υπάρχουν οι χώροι κι ελάχιστοι άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά να προωθήσουν το είδος της μουσικής που κάνω. Αναπόφευκτα πηγαίνεις στα clubs. Αλλά μου αρέσει να βάζω μουσική.
— Και τι βλέπετε εκεί έξω;
— Βλέπω ανθρώπους που έχουν ανάγκη να εκτονωθούν, θέλουν να χορέψουν, να διασκεδάσουν μ’ ένα είδος μουσικής που είναι πολύ διαφορετικό από τις μπριζόλες στις ταβέρνες και τα σκυλάδικα.
— Ισχύει ότι το αθηναϊκό clubbing περνάει άσχημες μέρες;
— Ναι, βρίσκεται σε πτώση. Είναι καλό όμως, κατά μία έννοια, γιατί έχουν ανοίξει πιο μικροί χώροι όπου μπορεί να μην ακούγεται καθαρόαιμη μουσική για clubs, αλλά πραγματικά ενδιαφέρουσα μουσική. Και ίσως την προτιμώ.
Ενα νέο best of των «Στέρεο Νόβα»
— Υπάρχει ένα διαρκές κουτσομπολιό για τη σχέση σας με τον Κωνσταντίνο Βήτα και τώρα τελευταία την πιθανότατα να ξανασμίξετε μουσικά. Τι είναι αλήθεια και τι δεν είναι;
— Δύο πράγματα είναι αλήθεια. Πρώτον, θα βγει την άνοιξη ένα best of των «Στέρεο Νόβα» που θα το επιμεληθούμε μαζί με τον Κωνσταντίνο. Στην αγορά κυκλοφορούν δύο άλλα best of στα οποία, όμως, δεν είχαμε την παραμικρή εμπλοκή. Τώρα θα είναι ένα cd με τη δική μας φροντίδα. Δεύτερον, μαζί με το cd θα επανεκδώσουμε ένα dvd, συν ένα καινούργιο τραγούδι των «Στέρεο Νόβα». Για αρχή αυτό.
— Δεν είναι και λίγο! Μιλάμε για ένα νέο κύκλο των «Στέρεο Νόβα»;
— Πρέπει να έχει νόημα για να γίνει, να έχουμε να πούμε κάτι που δεν μπορεί να είναι το ίδιο με τότε. Αλλη εποχή η δεκαετία του ’90, άλλη εποχή τώρα. Δεν νομίζω ότι μπορεί να ξαναγίνει. Θα ήταν λίγο εκτός πραγματικότητας. Και της δικής μας πραγματικότητας και του πλαισίου, της εποχής.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Ρηγόπουλο. Στην
Καθημερινή της Κυριακής.