Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2007

out of the woods

η επιστροφή της tracey thorn με προσωπικό άλμπουμ μετά από πολλά χρόνια, 23 νομίζω -αυτό που ξέρω σίγουρα είναι το a distant shore του 84, βαριέμαι να ψάξω αν είχε βγάλει και κάτι άλλο ενδιάμεσα, never mind. οι τελευταίες μεγάλες στιγμές της ήταν στο protection των massive attack με τα δύο κομμάτια-ύμνους: better things και protection, που δύσκολα θα τις επαναλάβει. προσπαθεί πάντως. και τα πάει μια χαρά. στο hands up the ceiling απ' το νέο πολύ καλό άλμπουμ out of the woods τραγουδάει για τον bobby vee και την siouxie sioux, σε ένα όμορφο τραγουδάκι, που μου θύμισε το πιο αγαπημένο μου τραγούδι των everything but the girl - το οποίο παραδόξως δεν το τραγούδαγε η tracey thorn, το the night i heard caruso sing. την ημέρα που κυκλοφόρησε το idlewind, το 88, υπόγραφαν αυτόγραφα στο hmv και παρουσίαζαν μόνο με κιθάρα τα κομμάτια τους, συγκλονιστικά, αλλά αυτό που με είχε εντυπωσιάσει δεν ήταν η φωνή της, ήταν το πόσο όμορφη φαινόταν από κοντά αυτή που θωρούσα σαν την πιο άσχημη αγγλίδα τραγουδίστρια ever. από τότε δεν μου ξαναφάνηκε άσχημη. μεσολάβησαν τα δύο αριστουργήματα με τους massive attack και η τεράστια επιτυχία στα charts και στα κλαμπ με τα ρεμίξ του todd terry και μεταμορφώθηκε, όχι μόνο στα μάτια μου. η tracey thorn μεγαλώνει όπως όλοι οι άνθρωποι που ποτέ δεν υπήρξαν πρότυπα ομορφιάς: ΟΜΟΡΦΑ.
μετά από το τελευταίο αποτυχημένο άλμπουμ των everything but the girl αποσύρθηκε στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά της, κάνοντας σποραδικά φωνητικά σε δουλειές φίλων που της το ζητούσαν, -πέρσι ακούστηκε στο damage των γερμανών tiefschwarz. αυτός που την έπεισε να επιστρέψει ήταν ο neil των pet shop boys, "είναι απαράδεκτο να πάει χαμένη αυτή η φωνή" της είπε όταν συναντήθηκαν τυχαία σε κάποιο πάρτι, και ήταν φαίνεται αρκετό για να ξαναρχίσει να γράφει τραγούδια. το πρώτο single του άλμπουμ είναι το χορευτικό it's all true, συμπαθητικό, αλλά όχι απ' τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου...
ένας φίλος έχει την απορία αν υπήρχε περίπτωση να κάνει καριέρα στην ελλάδα τραγουδίστρια με το όνομα θειρεσία αγκάθη [θειρεσία είναι το tracey?!].
hands up to the ceiling