Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2007

η ελεγεία του ξεριζωμού


η ελεγεία του ξεριζωμού. 38 συνθέσεις της ελένης καραΐνδρου απ' τις δουλειές της για το θέατρο και κυρίως το σινεμά σε δύο cd της ecm που περιέχουν ολόκληρη την εμφάνισή της στο μέγαρο μουσικής. 27 μαρτίου 2005. μια αναδρομή στο έργο της με την καμεράτα να τη συνοδεύει, μαέστρο το δημήτρη μυράτ, τη χορωδία της ερτ, και τη μαρία φαραντούρη κορυφαία φωνή. στο πολύ ελιτίστικο μουσικό site της textura το επιλέγουν σαν ένα από τα κορυφαία άλμπουμ της περασμένης χρονιάς. ανάμεσα σε χορευτικά, hip hop, dubstep, ιδιότροπη jazz και νεοφόλκ ένας δίσκος αμιγώς ελληνικός, σπουδαίος, δεν είναι και για να περάσει απαρατήρητος.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλή η διάκριση, αλλά εγώ διαφωνώ με τον συγκεκριμένο δίσκο, γιατί παρουσιάζει όλα τα θέματα της δημιουργού σε λάθος κλίμακα, "έντεχνη" και υπερβολική. δες για παράδειγμα το κα-τα-πλη-κτι-κό "ταξίδι στα Κύθηρα" πως παρουσιάζεται εδώ... ποιος ο λόγος να γίνει τόσο επικό; και άλλα κομμάτια που φαίνονται αποκομμένα από την αρχική τους θέση, χωρίς ταυτότητα. η καραίνδρου έχει γράψει χρυσές σελίδες στη σύγχρονη ελληνική μουσική και δεν χρειαζόταν αυτή η υπερβολή νομίζω. αν δεν κάνω λάθος, από έναν συντάκτη του wire είχε βρεθεί και στην κορυφή των καλύτερων soundtracks όλων των εποχών, αλλά τώρα είναι αργά και δεν βρίσκω link...

Ανώνυμος είπε...

κι ο sufjan stevens στο sound & sound είχε κάποιο άλμπουμ της αγαπημένο του δίσκο όλων των εποχών. νομίζω το μετέωρο βήμα του πελαργού.
τι σημαίνει "λάθος κλίμακα", όταν η ίδια η δημιουργός επιβλέπει το έργο και είναι υπεύθυνη για το τελικό αποτέσμα;
είναι η τεράστια ορχήστρα και η χορωδία που το κάνουν επικό...

Ανώνυμος είπε...

το μετέωρο βήμα του πελαργού και εμένα είναι το αγαπημένο μου... βασικά είναι από τα αγαπημένα μου άλμπουμ όλων των εποχών. σαφώς και η ορχήστρα + την χορωδία αλλάζουν την κλίμακα.
ίσως ήμουν πολύ αυστηρός, θα ξανακούσω τον δίσκο σήμερα... επειδή θυμάμαι πως ούτε ένα άλλο live [από το ηρώδειο μάλλον αυτή τη φορά] μου άρεσε πολύ, ίσως τελικά πρέπει να μείνω στους δίσκους αυτούς καθεαυτούς και όχι σε συλλογές.

Ανώνυμος είπε...

βρε τι συλλογή, αναδρομή σε όλη την καριέρα της κάνει, με μια ορχήστρα εκπληκτική, άκουσέ τον...

Ανώνυμος είπε...

maybe with yahoo messenger