Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2006

chapulin

Πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς το πρωί αν θέλεις να πιάσεις μερικές chapulin, την τραγανή υψηλής περιεκτικότητας λιχουδιά που υπάρχει στην Oaxaca, στο Μεξικό. Όταν βγει ο ήλιος το αίμα τους ζεσταίνεται κι αρχίζουν να πηδάνε και είναι δύσκολο να τις πιάσεις [όταν το αίμα τους είναι κρύο δεν μπορούν να κινηθούν]. Οι chapulin είναι οι ακρίδες, «και ο μέσος άνθρωπος χαμηλού εισοδήματος στην περιοχή τις τρώει δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα», λέει ο 27χρονος Hugo Sandoval, «για να αναπληρώσει τις πρωτεΐνες στη διατροφή του». Οι ακρίδες είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης, η περιεκτικότητά τους φτάνει στο 57% συγκρινόμενες με το 19% του βοδινού, και μπορεί να τις φάει κάποιος τηγανητές, βουτηγμένες σε καυτή σάλτσα, ξηραμένες στον ήλιο, παστές, σαν γέμιση στα tacos μαζί με γουακαμόλε ή σαν γαρνίρισμα στα αλκοολούχα ποτά. Το μάζεμα των ακριδών παρέχουν δουλειά και επιπλέον εισόδημα στις γυναίκες και τα παιδιά, ιδιαίτερα σε οικογένειες των οποίων οι άντρες είναι οικονομικοί μετανάστες στις ΗΠΑ. Ένα κιλό ακρίδες πωλείται για 9 δολάρια και η καλύτερη ώρα να τις μαζέψεις είναι τη νύχτα.
Ο David και η Rosa συντονίζουν το μάζεμα και φροντίζουν τη διανομή. Χρειάστηκαν 9 χιλιάδες δολάρια, λέει η Rosa, για να αγοράσει αναπηρικό καροτσάκι για την κόρη της, ποσό που ισοδυναμεί με το κέρδος από 9 τόνους chapulin. «Γυρνάμε τα χωριά με ένα μεγάφωνο και ζητάμε απ’ τους ανθρώπους να μας φέρουν ακρίδες», προσθέτει. Τις αγοράζουμε με το κιλό. Μετά τις μαγειρεύουμε σε χυμό λεμονιού πάνω σε φωτιά από ξύλα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο»…
Μερικοί άνθρωποι λένε ότι ο κάτοικοι της Osaka έχουν ύψος κατά μέσο όρο μόνο 1,65 m. εξαιτίας του συσσωρευμένου υποσιτισμού για γενιές ολόκληρες.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Check the link below:
http://www.chroniclebooks.com/site/catalog/index.php?main_page=pubs_product_book_info&cPath=1_42_36&products_id=5933&store=books&zenid=36367fcf2e3c443a44c971bedbf4c1b1
x

Ανώνυμος είπε...

Check the link below:
http://www.chroniclebooks.com/site/catalog/index.php?main_page=pubs_product_book_info&cPath=1_42_36&products_id=5933&store=books&zenid=36367fcf2e3c443a44c971bedbf4c1b1
x

Ανώνυμος είπε...

Η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι ικανές να θρέψουν ολόκληρη την υφήλιο με την ποσότητα χοιρινού κρέατος που παράγουν.