Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2006

anathεna

H Anathena αποτελεί μια ομαδική έκθεση η οποία θα παρουσιάσει έργα καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα χωρίς όμως να είναι ευρέως γνωστοί στον επικρατέστερο τοπικό κύκλο της σύγχρονης τέχνης, εφόσον για χρόνια τώρα χρησιμοποιούν "οικιακούς" (με την έννοια Do it yourself) μηχανισμούς για την παραγωγή και την προώθηση των έργων τους. Πρόκειται για ένα παράλληλο σύμπαν δημιουργίας, το οποίο δεν αναφέρεται υπό καμία έννοια σε καλλιτεχνικό κίνημα ούτε σε μια αυτοπροσδιοριζόμενη σκηνή, αλλά περισσότερο σε τοπικά υπόγεια ρεύματα μικρών ομάδων και ατόμων, τα οποία δεν δουλεύουν απαραίτητα όλα μαζί, και τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν ονομάζουν συγκεκριμένα αυτό που κάνουν τέχνη.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δρουν και συντηρούνται έξω από τον κατεστημένο κόσμο της σύγχρονης τέχνης, μέσα σε ένα δια-τοπικό δίκτυο που βασίζεται σε φιλίες, προσωπικές επαφές και κοινές επιρροές, ενώ την ίδια ώρα δε βασίζονται στην πλειοψηφία τους στην επικρατούσα υποδομή της σύγχρονης τέχνης για την προώθηση της δουλειάς τους. Πολλοί ασχολούνται επαγγελματικά ως γραφίστες, σκηνοθέτες ή ειδικοί των media και του διαδικτύου, μουσικοί ή DJS αντλώντας και συνδυάζοντας διαφορετικά στοιχεία από την ευρύτερη σύγχρονη κουλτούρα στην καλλιτεχνική δουλειά τους. Αυτός ο εθελοντικός αποκλεισμός από την καθιερωμένη σκηνή της τέχνης αποτελεί με κάποιον τρόπο ένα «ανάθεμα». Χωρίς όμως την πολεμική και τον θυμό που σχετίζονται συνήθως με τον όρο, αυτό το ανάθεμα είναι ευγενές, και προτείνει περισσότερο μια τοποθέτηση ρομαντικής αδιαφορίας παρά δογματικής καταδίκης.Ανάμεσα στους 27 καλλιτέχνες που συμμετέχουν συμπεριλαμβάνονται και:
Ο Πάνος Κουτρουμπούσης , συγγραφέας, εικαστικός, μέλος της διεθνούς beat generation και κυρίως ένας από τους σημαντικούς χαρακτήρες της (underground) σκηνής του 60 και 70. Πολλοί νεότεροι καλλιτέχνες έχουν επηρεαστεί από τους πρωτοποριακούς του τρόπους.
Μια χαλαρά συντεθειμένη παρέα καλλιτεχνών που ασχολούνται κυρίως με τον ήχο, το φιλμ, την εικονογράφηση ή τα γραφικά και η δουλειά τους εμφανίζεται συχνά σε fanzines, ανεξάρτητα φεστιβάλ φιλμ, συναυλίες, κόμικς η στον δρόμο, συμπεριλαμβανομένου του Παντελή Παντελόπουλου, ενός αυτοδίδακτου εικαστικού, γραφίστα και σκηνογράφου που αποτελεί εμβληματική φιγούρα στο εντόπιο underground τοπίο.
Στην Anathena παρουσιάζεται επίσης μια ξεχωριστή συνεργασία. Μια ομαδική τοιχογραφία νεότερων καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν σαν μέσο κυρίως το σχέδιο και σαν «φόντο» κοινωνικής συμμετοχής τον δρόμο. Ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα στο Ίντερνετ, σχεδιασμένο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες σε συνεργασία με το vinyl microstore, ένα δισκάδικο που έχει υιοθετήσει τον ρόλο του κέντρου συναντήσεων, συζητήσεων και δημιουργίας της ευρύτερης κοινότητας. Πολλοί από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν παρουσιάσει έργο τους εκεί, κυρίως στο πλαίσιο ενός μικρού φεστιβάλ με τον τίτλο YURIA προς τιμή του σκύλου του ιδιοκτήτη YURY.
Μέχρι τώρα στην Ελλάδα η εικαστική έκφραση αυτού του τύπου απορροφήθηκε κυρίως από την κουλτούρα των κόμικς και της ανεξάρτητης μουσικής. Η Anathena στοχεύει να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα ένα μεγάλο μέρος από το ατομικό και το ομαδικό έργο όλων αυτών των καλλιτεχνών, μέσω μιας επιλογής έργων, η οποία βέβαια θα είναι πάντα ελλιπής. Έτσι υιοθετεί τον χαρακτήρα μιας στιγμιαίας φωτογραφίας, που καταγράφει τη «δημιουργική εξέλιξη (work in progress) μιας διαφορετικής τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής», η οποία υπήρχε πολύ πριν και θα συνεχίσει να υπάρχει εκτός του περιορισμένου χρόνου και χώρου της εκδήλωσης, και της οποίας τα μέλη δεν μοιράζονται απαραίτητα προκαθορισμένες φιλοσοφικές και αισθητικές ευαισθησίες, αλλά σίγουρα πολύ συναφείς επιρροές.
H έκθεση θα συνοδεύεται από μια έγχρωμη έκδοση σχεδιασμένη από τον Χρήστο Λιάλιο και την ιστοσελίδα
http://www.anathena.com/, σχεδιασμένη από τον Άγγελο Πλέσσα.
Το λογότυπο και το έντυπο υλικό προώθησης έχει σχεδιαστεί από τους Black & Decker .
Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Αγγελιδάκης συνεργάστηκε συμβουλευτικά για την εγκατάσταση της έκθεσης.
Η έκθεση πλαισιώνεται με κάποια ειδικά projects όπως:
Ένα ηλεκτρονικό fanzine σε επιμέλεια και σχεδιασμό του Άγγελου Πλέσσα. Μπορεί να παραγγελθεί στην διεύθυνση
www.cafepress.com/anathenabook
Ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα με τίτλο Δέστε και Ακούστε όπου θα παρουσιάζονται μουσικές εκπομπές, λογοτεχνικές αναγνώσεις και ‘ειδήσεις’ από συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και ενεργοποιείται σε συνεργασία με το Vinyl microstore και θα φιλοξενείται στην συχνότητα του, www.vinylmicrostore.gr
Πάρτι έναρξης με την συμμετοχή DJS, όπως οι :, DJ Bwana, Davidopoulos, Νεκτάριος Παππάς, Δημήτρης Πολιτάκης και άλλοι…
Διάρκεια: 20 Οκτωβρίου 2006 – 20 Ιανουαρίου 2007
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2006, στις 20: 30
Ωράριο Λειτουργίας: Παρασκευή 16:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 16:00 και κατόπιν ραντεβού.
Η έκθεση είναι μια συνεργασία του ΔΕΣΤΕ με τις Deitch Projects και Wrong Gallery, σε επιμέλεια Μαρίνας Φωκίδη & Μαρίνας Γιώτη για την έναρξη του εκθεσιακού προγράμματος Yellow Room, στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ για υποβολή προτάσεων που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2006.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Δεν ήξερα ότι το ΔΕΣΤΕ διοργανώνει εκθέσεις με ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων.

Ανώνυμος είπε...

Να κάτι πολύ ενδιαφέρον! Ευχαριστώ:-)

Ανώνυμος είπε...

κάτι σχετικό

http://www.karagioziliki.blogspot.com/

αν και η λασποβροχή έχει αρχίσει δυνατή
ίσως εδώ αξίζει να καταφύγω λιγάκι...