Πέμπτη 6 Ιουλίου 2006

synch 2006 pt. 2

[Africa Bambaataa, το κομμάτι που έφαγε ο δαίμων]...
«Ζούμε σε εποχές πολιτικής έντασης, οι υπερδυνάμεις εθίζονται στην ισχύ και θέλουν να γίνουν ακόμα πιο δυνατές, δεν βλέπεις τι συμβαίνει στον κόσμο; Χρειάζεται μια ανώτερη δύναμη να τους συγκρατήσει, όπως κι αν λέγεται αυτός ή αυτή: Θεός, Θεά, Αλλάχ, αν και μερικές φορές αισθάνομαι ότι όλα αυτά είναι το μάταιο έργο ενός καταστροφέα».
«Ήμουν ο πρώτος που έβαλα τη φωνή του Martin Luther King και του Malcolm X πάνω στο ρυθμό του hip hop και θεωρώ τον εαυτό μου ambassador [πρεσβευτή]. Η αποστολή μου είναι να κάνω γνωστή στον κόσμο τη θετική πλευρά της συγκεκριμένης μουσικής, γιατί έχει συνδεθεί με τη βία και η έννοια της σήμερα είναι παρεξηγημένη».
«Ποια είναι τα σχέδιά μου; Να προχωρήσω, να μη μείνω στάσιμος, έχω πολλά ακόμα να δώσω».
«Στην Αθήνα θα παρουσιάσω ένα DJ set με μπόλικο συναρπαστικό hip hop. Θα παίξω κυρίως hip hop, έχω πολύ καλή διάθεση και να’ σαι σίγουρος πως θα το θυμάσαι για καιρό».
ANIMAL COLLECTIVE [complete]...
Το εκκεντρικό νεοϋορκέζικο γκρουπ που σχημάτισε μια παρέα παιδικών φίλων στη Βαλτιμόρη και υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα έντυπα και [κυρίως] τα μουσικά site και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, κατέληξε μετά από έξι χρόνια ηχογραφήσεων και εφτά άλμπουμ να θεωρείται από τα πιο καυτά ονόματα της αμερικάνικης σκηνής. Δικαιολογημένα, παρόλο που δεν είναι ούτε ο πιο εύκολος ήχος, ούτε τόσο προσιτοί για το mainstream κοινό όσο τα υπόλοιπα ονόματα του είδους. Πού εντάσσονται; Στο ίδιο κίνημα που αναβιώνει τη psych folk των 60s και 70s, με περισσότερο θόρυβο, παραμορφωμένους ήχους και με σαφείς αναφορές στη flower pop και τον ήχο των Beach Boys. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Avey Tare (a.k.a. David Portner), Panda Bear (a.k.a. Noah Lennox), Deakin (a.k.a. Josh Dibb), και τον Geologist (a.k.a. Brian Weitz), αν και η σύνθεση ποικίλει από άλμπουμ σε άλμπουμ. Παρόλο που είναι δύσκολο να ορίσεις ακριβώς τον ήχο τους, οι Animal Collective είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα συγκροτήματα της τελευταίας πενταετίας, με πορεία ανοδική και ήχο αναγνωρίσιμο, με δικιά τους εταιρία, την πολύ ενδιαφέρουσα Paw Tracks και συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες του είδους –είναι αυτοί που ανέσυραν απ’ τη λήθη την Vushty Bunyan μετά από τριάντα χρόνια για να τραγουδήσει στο περσινό ep τους, το Prospect Hummer, λίγο πριν τη βοηθήσουν να επιστρέψει με άλμπουμ στη δισκογραφία. Ακόμα κι αν τους μισείς, η ζωντανή εμφάνισή τους είναι απ’ τις εμπειρίες που δεν ξεχνάς εύκολα. Στο Synch έρχονται στο απόγειό τους και μάλιστα με πλήρη σύνθεση! Ο Avey Tare απαντάει…
Πως προκύπτει η εμμονή με τις μάσκες και το εκκεντρικό ντύσιμο; Μήπως όλο αυτό παραπέμπει σε μια επιστροφή στις πρωτόγονες ρίζες μας; Κατ’ αρχήν, δεν χρειάζεται να μιλάμε και πολύ όταν είμαστε μεταμφιεσμένοι, και αυτό είναι cool…Για μένα είναι ένας τρόπος performing, αφού στη σκηνή «δεν είμαι εγώ». Αν το καλοσκεφτείς, είναι μια ανοιχτόμυαλη συμπεριφορά, που σε βοηθά να συγκεντρωθείς στον ήχο. Βέβαια, οι φήμες στο internet σχετικά με όλα αυτά, καλά κρατούν…
Τι μεθόδους χρησιμοποιείτε για να γράψετε την μουσική σας; Όταν έχουμε ήδη κάποια μικρά κομμάτια των τραγουδιών, βάζουμε μπόλικη σκέψη για να τα κατατάξουμε σε σειρά ποιοτική. Κατά τα άλλα, βρίσκουμε τον τίτλο, σχεδιάζουμε το artwork και το μείγμα είναι έτοιμο.
Έχεις αναφέρει ως μία από τις επιρροές σου την ινδική και γιαπωνέζικη ποίηση, τους καθημερινούς ανθρώπους και κάποιους σουρεαλιστές συγγραφείς. Πως τα αναμιγνύεις όλα αυτά στη μουσική σας; Τους δίνω απλά αρκετή σημασία όταν τα διαβάζω, που συνήθως φροντίζω να συμβαίνει κάποιες ώρες πριν μπούμε στο studio.
Οι στίχοι ή η μουσική είναι πιο σημαντικό για σένα; Η σχέση τους είναι αμφίδρομη και το να ξεχωρίσεις κάποιο από τα δύο ως πιο σημαντικό θα ήταν αδικία. Ίσως είναι πιο σημαντικό πρώτα να ακούς και μετά να μιλάς. Δεν είναι εύκολο, νομίζω είναι θέμα αντίληψης και νοοτροπίας.
Από την εμπειρία σου στη μπάντα πιστεύεις ότι η συνύπαρξη με άλλους μουσικούς μπορεί να επισκιάσει και να καταπιέσει την ατομική καλλιτεχνική ελευθερία ενός μέλους; Όταν όλα δουλεύουν ρολόι δεν υπάρχει λόγος και χώρος για τέτοιες απορίες. Ο όρος collective σημαίνει ότι ο καθένας νιώθει αυτό που θα ήθελε ιδανικά να βλέπει, ότι υπάρχει ισότητα και άνεση κινήσεων, αλλιώς δεν θα μπορούσε να ήταν στη μπάντα.
Ακούγονται πολλές αντιφατικές απόψεις για την δουλειά σας. Πώς θα χαρακτήριζες την μουσική σας αν την άκουγες ανυποψίαστος για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο; Σίγουρα θα ήμουν αρκετά μπερδεμένος – έως σοκαρισμένος θα έλεγα - για να την περιγράψω εύστοχα. Πάντως σίγουρα θα μου προκαλούσε αίσθηση και θα ένιωθα ότι δεν ήταν ανούσια.
Στα live σας πειραματίζεστε; Το λέω γιατί μια φορά που σας είδα ήσασταν τόσο δυνατοί και γρήγοροι που δυσκολευόμουν να ξεχωρίσω τα τραγούδια. Στις συναυλίες θέλουμε να αποκρούουμε την ενέργεια του κόσμου και του χώρου που βρισκόμαστε, γι’ αυτό παίζουμε τόσο δυνατά. Είμαστε επιθετικοί και έντονοι. Επίσης, δεν θέλουμε με τίποτα να παίζουμε όπως ακουγόμαστε στο album, αλλά να προσφέρουμε μια διαφοροποιημένη εμπειρία που θα τους μείνει για καιρό.
Πώς γνωρίσατε την ισλανδική μπάντα Mum? Πώς πείσατε την Κριστίν να κάνει φωνητικά σε κάποια κομμάτια του Feels? Τυχαίνει να ανήκουμε στην ίδια εταιρία, την Fat Cat, ξεκινήσαμε μαζί περιοδεία στις ΗΠΑ και μετά κάναμε παρέα.
Ποια η γνώμη σου για αυτό τη νέο-φολκ έκρηξη; Μπορεί να είναι τώρα δημοφιλές αλλά δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό, δεν είναι κίνημα. Του χρόνου θα είναι κάτι άλλο. Δεν νιώθω να ανήκω πουθενά, αλλά όσο μεγαλώνουμε ωριμάζουμε και αυτό αντικατοπτρίζεται στη μουσική μας.
Θα κάνετε το καλοκαίρι διακοπές; Μόνο τον Αύγουστο, γιατί μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα βρισκόμαστε σε περιοδεία.
απόψε στο μουσείο μπενάκη στην πειραιώς [για erasers, κωνσταντίνο βήτα και biosphere] και αύριο και μεθαύριο στο τεχνολογικό πάρκο λαυρίου. οι animal collective παίζουν αύριο το βράδυ, ο africa bambaataa το σάββατο. καλή αντάμωση εκεί.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μαζί με τον Μιχάλη Δ και Amon Tobin οι τρείς που πραγματιικά εντυπωσίασαν. Μοναδικοί !

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά μοναδικοί. αλλά θα έπρεπε να βγουν πιο αργά και να παίξουν περισσότερο. θα ξανάρθουν, το θέλουν, ας φροντίσει κάποιος!

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά οι Animal Collective δεν ήθελαν να σταματήσουν, δεν έπρπε να τους κόψουν έτσι απότομα. Και συμφωνώ μαζί σου, έπρεπε να βγούν τελευταίοι.

Ευχομαι να τους ξαναδούμε σύντομα για να μην αναγκασόύμε να ταξιδεύουμε μέχρι Νεα Υόρκη :)

Ανώνυμος είπε...

e erasers itan oti kalitero epaixe mehri tora kai top apo elliniki fasi(alla kai apo xeni)...kati entelos diafoertiko kai xehoristo............den xero ti na po..emeina......den paizei afto...ena poli mprosta kai.....super/fucking super........prepei tetioa shimata/SIGROTIMATA/kollectives/kinimata(e opos theloun na onomaznte)..na paizoun exo.....iparhei to kainourgio kai edo kai einai kai pio kainourgio ap'to "dithen new" pou paizei exo

Ανώνυμος είπε...

tous erasers dystyxos den tous prolava, alla osoi tous eidan einai enthousiasmenoi. perimenoume tin epomeni emfanisi tous -[kai p. an to diavaseis, skanare tin polaroid...]
oi 2l8 itan ekplixi gia mena episis. megali.

Ανώνυμος είπε...

afto pou mou arese poli stous ERASERS einai:\
1-den mp0reis na tous valeis se mia singekrimeni categoria(music/visual/performance/concept...klp..
2-oti den kanoun to gnosto copy paste apo pragmata pou paizoun exo
3-oti anoigoun dialogo me to koino -to opoio kaleite na simplirosei ena aboihto keimeno liv/kai se real time(enas optiko-ihitikos aftoshediasmos draseon!!!!)

kai fisika oti (toulahiston gia mena kai tin parea mou)harazoun mia diahoristiki grammi anamesa sto neo stin athina kai to "neo"stin athina pou ena to palio tis ipoloipois evropis
episis akousa kapoia sholia apo ta ozone-akia........prepei na katalavei kapoia stigmi olos aftos o free-press/underground opinion makers.kai experimental jet set born and raised at mommys.....oti einai adinami mporsta sto afthentiko, kai giafto ton logo den mporoun na krinoum tetio eidous prospatheies(ehoun sinithisei stin masimeni trofi)
simvouli--look more/listen to others less......e meine happy me gerber baby food(ta nea trends tou london/berlin klp....pou eisai sigouros oti tha petihoun...kai pou ehoun tis lates tou hype)........an theleis na riskareis:anoixe matia

Ανώνυμος είπε...

doctor, kill me, exasa tin pio endiaferousa emfanisi tou fetinou synch ap' osa akouo. alla tha xanapaixoun, ti sto kalo...

Ανώνυμος είπε...

Simfono apolita me ton Doctor, den mporouse na to pei kalitera.Itan eksairetikoi

Ανώνυμος είπε...

animal collective k amon tobin ΘΕΟΙ!! Πρέπει να ξανάρθουν οπωσδήποτε!!! Ακούει/διαβάζει κανείς διοργανωτής?!? ;p

Από έλληνες δεν είδα κανέναν αλλά κ μενα μου κινήσατε περιέργεια για erasers!

Ανώνυμος είπε...

and now
silence