Σάββατο, 13 Μαΐου 2006

7 days

Δεν πρόλαβα να δω τον "Σεβαστιανό" του Jarman στο αφιέρωμα του Βρετανικού Συμβουλίου, την είδα σε DVD. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το 1976 που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Locarno, είναι πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Jarman, θυμίζει τις ταινίες του Παζολίνι, ο Brian Eno υπογράφει το soundtrack [κι αυτός ντεμπούτο στο σινεμά], δεν προβλήθηκε ποτέ στις αθηναϊκές αίθουσες. Κυκλοφορεί σε DVD της KINO σε πολύ καλό transfer.

"Στα βουνά, σε παράθυρα κάστρων, σε μέρη όπου ο αέρας έρρεε ανεμπόδιστος, εκεί θα έβρισκες τις αιολικές άρπες. Ο αέρας δονούσε τις χορδές τους και η τυχαία μουσική γέμιζε το τοπίο. Κοιτάζοντας προς τα πίσω από τη σημερινή μας θέση, οι αιολικές άρπες που χρησιμοποιούνταν από τον 6ο αιώνα π.Χ., μπορούν να θεωρηθούν ένας "πρόδρομος" των ηχητικών εγκαταστάσεων. Η Στατική Άρπα κρατά από την αιολική δύο χαρακτηριστικά: τη δόνηση των χορδών και την τυχαία επιλογή των ήχων. Το περίπλοκο λογισμικό που κατασκεύασε ο Coti ειδικά γι' αυτό το έργο επιλέγει τυχαία αποσπάσματα από το Finnegans Wake, του James Joyce και τα διαβάζει μη γραμμικά. Κατόπιν, διαβάζει ένα-ένα τα γράμματα, για τα οποία κάνει μια στατιστική: πόσες φορές συναντάμε το κάθε γράμμα μέσα στο κείμενο; Σε κάθε γράμμα αντιστοιχεί και ένας ήχος παραγόμενος από τη δόνηση μιας χορδής. Η σειρά των ήχων καθορίζεται από την αριθμητική σειρά που προκύπτει από τη στατιστική. Η ροή της πληροφορίας μετατρέπεται σε ηχητικό σήμα, και αυτό με τη σειρά του σε κάτι που σε εμάς ηχεί σαν μουσική. Αυτή η μετάλλαξη της πληροφορίας με φανερή ή κρυφή διαδικασία, αποτελεί και το κεντρικό θέμα έρευνας των Coti και Δημήτρη Χαρίτου στο συγκεκριμένο έργο". [Cheap Art, από 10 Μαΐου μέχρι 4 Ιουνίου, το κείμενο είναι της Χριστιάνας Γαλανοπούλου].

Στο σπίτι της Μ. με την απίθανη θέα στην Αθήνα, με τη Marissa Nadler και τη Jana Hunter, με Metallic Falcons, λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Μικρό Μουσικό. Μία γκόθικ κουίν από μάνα μάγισσα και μία φιγούρα που έμοιαζε να ξεπήδησε από τις σελίδες του Ghost World -αυτή η μικρή "σπασίκλα" μια μέρα θα γίνει σπουδαία, συμμετέχει και στο δίσκο των Metallic Falcons, ο Devendra είναι ο προστάτης της, ο δίσκος της είναι εξαιρετικός, μπορεί να μην σου γεμίζει το μάτι, αλλά διαθέτει το "χάρισμα", κι αυτό αρκεί. Για τη Τζάνα μιλάω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: