Παρασκευή, 7 Απριλίου 2006

transformations


T R A N S F O R M A T I O N S - L I V E
A MULTIMEDIA SHOW
ΙΟΥΛΙΟΣ 2004
. Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι βρίσκει το σύγχρονο στίγμα της μέσα από τις ηλεκτρονικές φόρμες του Κ. Βήτα, ο οποίος διασκευάζει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές του ιδιοφυούς Eλληνα συνθέτη. Το έργο Transformations (Σείριος) προκαλεί και διχάζει.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2006. Για πρώτη φορά live το Transformations θα έρθει αντιμέτωπο με το κοινό μέσα από ένα multimedia θέαμα στο Μουσείο Μπενάκη, ανοίγοντας με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία του Φεστιβάλ Synch για το 2006.
T R A N S F O R M A T I O N S - L I V E
Η περιπλάνηση του Κ. Βήτα στον πολύχρωμο πλανήτη του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι κάνει μια στάση, την Πέμπτη 6 Ιουλίου, στο Μουσείο Μπενάκη, για να φέρει αντιμέτωπους δύο ιδιόμορφους κόσμους: Τον λυρικό κόσμο του αξεπέραστου Ελληνα συνθέτη με εκείνον του σημαντικότερου εκφραστή του ηλεκτρονικού ήχου στην Ελλάδα. Ενα ευμετάβλητο σύμπαν ήχων και εικόνων. Μια οπτικοακουστική συναυλία με… «διαθέσεις μιας ιπτάμενης φυγής προς τ’ άστρα».
Είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Βήτα θα παρουσιάσει ζωντανά στο κοινό ολόκληρο το έργο Transformations, ηχητικά επεξεργασμένο με τη συνοδεία προβολών video art που σχεδίασε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Θεωνάς. Η προετοιμασία των video art έργων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Λονδίνο. Τα βίντεο στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ρεαλιστικά ενώ κάποια από αυτά είναι animation. Ολα μαζί συνθέτουν το τοπία της υπαρξιακής αναζήτησης του σύγχρονου ανθρώπου. «Oι Mετασχηματισμοί θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια ανάγνωση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι. Το φαντάστηκα σαν μια περιπλάνηση σε ένα αστικό τοπίο της Ευρώπης του σήμερα», σημειώνει ο Κ. Βήτα.
Η εργασία παραγωγής του Transformations διήρκεσε τέσσερα χρόνια. «Δεν με ενδιέφερε τόσο να κάνω επανεκτελέσεις όσο να ξύσω επιφάνειες, να δημιουργήσω μουσικούς τοίχους και μανιέρες, να απομονώσω το πρώτο υλικό και να το τοποθετήσω σε άγνωστο περιβάλλον». Μια ανέκδοτη ηχογράφηση της πρώτης, αγγλόφωνης, εκδοχής της «Μπαλάντας των Αισθήσεων και Παραισθήσεων», η φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη που μπαίνει από ανοιχτό παράθυρο και οι ερμηνείες της Δήμητρας Γαλάνη, του Γιώργου Ρωμανού, της Ελλης Πασπαλά και της Βικτωρίας Ταγκούλη συνθέτουν τα δεκαπέντε μουσικά και ποιητικά γεγονότα του Μάνου Χατζιδάκι που αποτυπώνονται μεταμορφωμένα στο φανταστικό, αλλά και βίαια πραγματικό κόσμο της electronica society του Κ. Βήτα. «Οι φωνές στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι ήταν μουσικά όργανα. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω εκείνα τα τόσο σημαντικά στοιχεία της σύνθεσης. Προσπάθησα να τα φωτίσω, το καθένα ξεχωριστά με τον τρόπο που μου όριζε ο ίδιος ο συνθέτης. Δεν είναι δικό μου έργο, είναι ένα workshop ανάμεσα στον Χατζιδάκι και μένα».
[STILL ΑΠΟ ΤΟ VIDEO “LOVE HER”]

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ζήτω!!

Ανώνυμος είπε...

επιτέλους ν'ακουστεί και λίγο μία από τις καλύτερες δουλειές του ΚΒ και από τις καλύτερες "αναγνώσεις" του Μάνου.ευχαριστώ για το ινφο