Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2006

η πάπια του vaucanson

Η πάπια του Vaucanson εκτός απ’ το πιο φιλόδοξο [και εξαιρετικά δημοφιλές στην εποχή του] έργο του, ήταν και το πρώτο πτηνό ρομπότ που έχει καταγραφεί. Τη θυμήθηκαν και την έχουν στη λίστα με τα 50 καλύτερα ρομπότ στο νέο Wired, κι ας μην κατάφερε να διασωθεί ούτε ένα φτερό της. Ήταν μια μηχανική πάπια που έτρωγε σπόρους, τους χώνευε τεχνητά, κουτσουλούσε. Εκτός απ’ αυτά έπινε νερό, έκανε κουάκ, κουνούσε τα φτερά της και [last but not least] δεν κινδύνευε να κολλήσει ασθένειες. Το τέλειο κατοικίδιο, δηλαδή. Αν ο Vaucason είχε αρχίσει να παράγει πάπιες-ρομπότ, σήμερα δεν θα ήταν ο Bill Gates ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο ακριβής τρόπος που δημιούργησε τεχνητή ζωή δεν είναι γνωστός, υπάρχουν σχέδια που δείχνουν τον εσωτερικό μηχανισμό του, αλλά όχι λεπτομέρειες. Δεν έχουν σωθεί παρά μερικές ζωγραφιστές εικόνες που δείχνουν την πάπια πάνω σε ένα βάθρο. Μέσα σ’ αυτό και στο εσωτερικό της πάπιας υπήρχε ο μηχανισμός που της έδινε «ζωή». Ο μηχανισμός που τον αποτελούσαν χίλια τουλάχιστον διαφορετικά μέρη, λειτουργούσε με το βάρος και δημιουργήθηκε απ’ τον Jacques Vaucason περίπου το 1730 [ή λίγο αργότερα, προηγήθηκαν ένας μηχανικός ποιμένας που έπαιζε φλάουτο και ντέφι και άλλες αυτόματες κατασκευές, όλες χαμένες στην επανάσταση, ή αγορασμένες από πλούσιους συλλέκτες της εποχής]. Η πάπια ήταν αυτή που τον έκανε πλούσιο και διάσημο. Την περιέφερε παντού στην κεντρική Ευρώπη και παρ’ όλο που δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο εκείνη την εποχή [οι αυτόματες κατασκευές ήταν στη μόδα για αρκετά χρόνια] έγινε ο πιο δημοφιλής μηχανικός στη Γαλλία. Μάλιστα, κατάφερε να γίνει μέλος της Academie des Sciences. Στη μηχανική πάπια του ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν καουτσουκένιοι σωλήνες, μια καινοτομία για την οποία ήταν επίσης υπεύθυνος. Είχε φέρει το καουτσούκ το 1731, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στον Αμαζόνιο ενώ εφηύρε και μια μηχανή γι’ αυτόν τον σκοπό, την κατασκευή σωληναρίων.
Μετά την περιοδεία του στην Ευρώπη βαρέθηκε και παράτησε τις αυτόματες κατασκευές του, ασχολήθηκε με τη βιομηχανία του μεταξιού και άρχισε να συλλέγει πρωτότυπες μηχανές και κομμάτια από συσκευές.
Σε ένα ημερολόγιο του Johann Wolfgang Goethe του 1805 υπάρχει μια περιγραφή της πάπιας του Vaucason [και των άλλων κατασκευών του]: «Ήταν σε αξιοθρήνητη κατάσταση» γράφει ο ποιητής, «Η πάπια ήταν σαν σκελετός και είχε προβλήματα πέψης»…

1 σχόλιο:

Rainman είπε...

Μια πάπια μα ποιά πάπια...