Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2005

november spawned a monster

απόψε stereo total στο bios, αύριο freeform + psychonauts.

"we are books of blood", είχε πει κάποτε ο clive barker, "wherever we're opened we're red". Κάπου το διάβασα χθες βράδυ ψάχνοντας να βρω στοιχεία για το urbania, την πρώτη ταινία του john shear. Και μου άρεσε. Μου άρεσε και η ταινία. Γεμάτη αστικούς μύθους που κυκλοφορούσαν πριν μια δεκαετία [όλοι σχεδόν περνούν σαν μικρά περιστατικά: το "welcome to the world of aids" γραμμένο με κραγιόν στον καθρέφτη μετά το one-night stand, το σκυλάκι που έβαλαν στο φούρνο μικροκυμάτων να στεγνώσει απ' τη βροχή, τη γιατρίνα που ψάρευε εραστές μόνο για να τους κλέψει το νεφρό, τη μάνα που ξέχασε το μωρό στην οροφή του αυτοκινήτου μετά τα ψώνια στο σουπερμάρκετ...] και συνοδεύουν την αναζήτηση του Charlie. Ένας άντρας [που φαίνεται απ' την αρχή ότι έχει περάσει μια τραυματική εμπειρία] αναζητά έναν άλλο άντρα, ακολουθώντας τον στα μπαρ του inner city, υποφέροντας μάλλον για μια αγάπη που έχασε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Neo-noir ατμόσφαιρα, υπνωτική, με μια θλίψη να αιωρείται σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, η οποία θυμίζει το "Γυμνό" του Mike Leigh και το Exotica, μια αλληλουχία δραματικών -μπερδεμένων- περιστατικών που όσο περνάει η ώρα αποκαλύπτουν προς τι τόσος πόνος και σπαραγμός. Περισσότερο είναι μια ταινία για την οδυνηρή εμπειρία μιας απώλειας, τα σκοτεινά φαντάσματα που σε καταδιώκουν [μέχρι να απαλύνει ο χρόνος τις πληγές], την αγανάκτηση και την οργή επειδή η καφρίλα των άλλων σου καταστρέφει τη ζωή.
Τον Dan Flutterman που παίζει τον Charlie δεν μπορώ να θυμηθώ πού τον έχω ξαναδεί -μια σιωπηλή, εκφραστική ερμηνεία και μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία που σώζει ολόκληρη την ταινία. Δεν ξέρω αν θα την είχα αντέξει αν ήταν άλλος πρωταγωνιστής ...

3 σχόλια:

Sadie είπε...

Λατρεύω τους αστικούς μύθους!!!

schottkey είπε...

Δεν έχω ακούσει κάτι για το Urbania, μοιάζει καλό. Ο τύπος πάντως πρέπει να ναι αυτός που έπαιζε στο Shooting Fish με την Κέιτ Μπέκινσειλ..

m.hulot είπε...

ακριβώς! εκεί τον είχα ξαναδεί. έσπαγα το κεφάλι μου αλλά βαριόμουν να ψάξω...και σε ένα επεισόδιο στο sex and the city, οι υπόλοιπες δουλειές του μου είναι άγνωστες.