Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2005

crossing the bridge

Το Sanctuary δεν είναι το μόνο project του Hacke, με το φορητό του στούντιο κατάφερε να κάνει κάτι παρόμοιο με το Buena Vista Social Club. Όχι για ξεχασμένους μουσικούς στην Αβάνα, αλλά για μουσικούς της Τουρκίας, σε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Fatih Akin με τίτλο Crossing The Bridge. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ry Cooder [και ο Akin του Wim Wenders] παρουσιάζουν τη μουσική σκηνή της Τουρκίας –σύγχρονη και παλιότερη- από dub συγκροτήματα και hip hop artists, μέχρι κούρδους μουσικούς και ρουμάνικες κομπανίες, ενώ το ρόλο της Fortuano «παίζει» εδώ μια 86χρονη σιβυλλική παρουσία, η Muzeyyen Senar, τόσο αρχαία όσο και η μεταοθωμανική Τουρκία.
Σε μια γοητευτική σκηνή η κάμερα κάνει ζουμ σε μια βάρκα στο Βόσπορο, τη λαμπερή, πολύχρωμη θάλασσα που χωρίζει την Πόλη στα δύο, την Ευρώπη απ’ τη Ασία, κι επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Baba Zula που παίζει κάτω από έναν εκτυφλωτικό ήλιο. Ο Hacke συνοδεύει στο μπάσο. Ωραία σκηνή.
Ο σκηνοθέτης σε κάποια στιγμή της ταινίας παραθέτει μια ρήση του Κομφούκιου: «για να κατανοήσεις μια κουλτούρα, πρέπει να ακούσεις τη μουσική που τη δημιουργεί» [ή κάπως έτσι…].
Μεγάλωσα σε μια γειτονιά του Βερολίνου [το Neukolln], λέει ο Hacke, ανάμεσα σε Τούρκους. Πάντα με ενδιέφερε η Τούρκικη μουσική. Όταν μου έγινε η προσφορά απ’ τον Fatih να γίνω ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ δεν μπορούσα παρά να δεχτώ…
Η ταινία θα βγει τον Ιανουάριο στις αίθουσες της Αγγλίας, ελπίζω και στην Ελλάδα...

2 σχόλια:

Sadie είπε...

Asxeto, kserw alla nomizw se endiaferei.

http://www.electrowave.gr/forum/showthread.php?t=7762

sensualmonk είπε...

istanbul hatirasi [δεν έχω και το dotless τούρκικο "i"] - θαυμάσιο ost