Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005

respect

Τα φάνκι-μποσανόβα-ερωτικά έπη του Mahmoud Ahmed [για αγάπη και περηφάνια λέει ένα δελτίο τύπου, μακάρι να μπορούσα να καταλάβω τι λέει στους στίχους του!] με τη συνοδεία των εξαιρετικών Ibex Band, αν τα ανακαλύψεις την έβαψες. Σου αλλάζουν τα γούστα, τον τρόπο που ακούς οτιδήποτε έχει σχέση με Αφρική, σου γίνονται τόσο απαραίτητα που δεν μπορείς ν’ ακούσεις τίποτα άλλο, το ξέρω ότι παθιάζομαι εύκολα με μερικούς καλλιτέχνες, ο Mahmoud Ahmed όμως αξίζει να παθιαστείς μαζί του. Παραδοσιακές αιθιοπικές μελωδίες βαθιά μελαγχολικές και στίχοι για βασανιστικούς έρωτες, για πόνο και μετάνοια σε μια γλώσσα πλούσια σε πολλαπλά μηνύματα και μεταφορές, ποιητική, με φράσεις που θυμίζουν τους ψαλμούς του Δαβίδ. «Η αγάπη είναι ψυχή, δεν είναι μόνο σαρκική», τραγουδάει στο gubelye, πάνω από ένα πλαντάζων ηλεκτρικό μπάσο, τρομπέτες που συνοδεύουν τύμπανα, χτυπήματα χεριών και combo όργανο. [Αυτό το αρμόνιο σε τρελαίνει].
O Mahmoud Ahmed ηχογραφεί εδώ και πολλά χρόνια, άργησε όμως να γίνει γνωστός έξω απ’ τη χώρα του, ευτυχώς που η [σπουδαία] σειρά ethiopiques κυκλοφόρησε δυο άλμπουμ του, το νούμερο 7 πριν καναδυό χρόνια [το οποίο περιελάμβανε ολόκληρο το ιστορικό Ere Mela Mela του 1974] και το νούμερο 19 φέτος το Μάρτιο, με τίτλο alemye. Στη χώρα του έχει αμέτρητες κυκλοφορίες σε κασέτες, thank god there’s the internet, βρήκα κάποιον που έχει αρκετές να μου δώσει. [Αν υπάρχει θεός, κυκλοφορεί μέσα στο internet].
Το καλοκαίρι εμφανίστηκε στη Γαλλία, μετά από αρκετά χρόνια σιωπής, τώρα που ο Τζάρμους έκανε φίρμα τον [επίσης σπουδαίο] Mulatu Astatke ίσως να είναι η ώρα του. Και να μην είναι δεν τρέχει και τίποτα, ο Mahmoud Ahmed είναι μέγας, αυτό δεν μπορεί να του το στερήσει κανείς.
Απλά, ένας απ’ τους καλλιτέχνες που μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή [κυρίως τον τρόπο που την ακούς].
Ψάξε για το ethiopiques 7 [ere mela mela] και το ethiopiques 19 [alemye]. Επειγόντως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: