Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2005

|||.|||

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Μια εικ-Αστική Διαμαρτυρία
‘ΒΙΑΣΤΕ ΤΗΝ «ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ’
Πρόσκληση για μια Δράση- Αντίδραση στην πόλη. Για μια εισχώρηση στην καθημερινότητα και στους κώδικες της. Για μια άμεση άρθρωση όλων όσων θέλουμε να ακουστούν, όλων όσων βλέπουμε και θεωρούμε ότι οι άλλοι δεν βλέπουν. Πρόκληση για τη δημιουργία ερωτημάτων, για μια ανατάραξη της τάξης και του προβλέψιμου στον αστικό χώρο. Δράση-Σχόλιο πάνω στη δύναμη της τέχνης-στον πολιτικό της χαρακτήρα-στην κοινωνικοποίησή της, στην ένταξή της στην καθημερινότητα, στη λειτουργικότητα της εκφοράς της. Ο Δράστης μιλάει στον πολίτη στη γλώσσα του. Πέρα από τους ερμητικούς εικαστικούς κώδικες- χρησιμοποιώντας λέξεις, φράσεις, λόγια.
Μέσον της δράσης είναι οι αφίσες (αλλά, αν και εφόσον επιθυμείται, οποιοδήποτε άλλο μέσον έχει συνδεθεί με την πολιτική προπαγάνδα-φέιγ βολάν, αυτοκόλλητα, κάρτες, ακόμα και τηλεβόες) που θα αναρτηθούν σε δρόμους, δημόσιους χώρους, δημόσια μνημεία, μπαρ, εμπορικά καταστήματα κτλ.
Η υποχρέωση και δέσμευση του καλλιτέχνη προς αυτή την δράση (εκτός της συγκεκριμένης μορφής έκφρασης που ήδη αναφέρεται), είναι η οικονομική υποστήριξη της χειρονομίας-δράσης του. Ο καλλιτέχνης μπορεί να επιβαρυνθεί τα έξοδα της εργασίας-έργου του (π.χ. την παραγωγή της αφίσας, ή μπορεί να παράγει μόνος του τα αυτοκόλλητα, fliers ή οτιδήποτε πιστεύει ως οικονομικότερο προς αυτόν) ή να συμμετέχει οικονομικά στην ομαδική εκτύπωση των αφισών με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες της ομάδας. με ενδεικτική τιμή :
Για 1000 αντίτυπα €80 σε χαρτί 135 gr.
Να υπογραμμίσουμε εδώ το προτεινόμενο lay out της αφίσας διαστάσεων 35 Χ 50, συγκεκριμένης διχρωμίας-προτείνεται μπλε-κίτρινο. Η γραμματοσειρά επιλέγεται από τον καλλιτέχνη (ανάλογα με το πως μπορεί να εξυπηρετεί στο μήνυμα του έργου του).
Προτείνουμε μια ομοιομορφία στο χρώμα των αφισών αφού ως δημόσιο έργο θα πρέπει να γίνεται άμεσα κατανοητό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και να μας ενώνει νοητά ως ομάδα μιας συλλογικής δράσης. Ο εκάστοτε καλλιτέχνης η συμμετέχων θα έχει κάποιο συγκεκριμένο χρόνο για την παρουσίαση της πρότασης- μότο του, σε όλα τα πιθανά σημεία της πόλης ( ή οπουδήποτε επιθυμεί να τα αναρτήσει, παρουσιάσει, μοιράσει, δώσει, αναγγείλει –μέσω τηλεβόα). Ο κατάλληλος χρόνος θα αποφασίζεται ύστερα από συνεννόηση με τον καλλιτέχνη-συμμετέχων. (Προτεινόμενος χρόνος, ένας μήνας ).
Για ενημέρωση προτάσεις και επεξηγήσεις θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση όλων όσων ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην ομάδα την
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 8:00 μ.μ. στο καφέ Βοξ στην πλατεία Εξαρχείων δίπλα στο σινεμά Βοξ.
Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί επίσης το θέμα της αφισοκόλλησης, της εναρκτήριας δράσης, καθώς και το ενδεχόμενο οι αφίσες- αυτοκόλλητα, handouts, fliers ή όλα αυτά μαζί- που θα προκύψουν από όλη αυτή την κίνηση, να προωθηθούν ως συλλεκτικά αντικείμενα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην διάδοση της πράξης και την αναζήτηση της πρότασης-έργου από το κοινό. Η πρόθεση αυτή θα πρέπει να γίνει γνωστή μέσα από τον τύπο, ραδιόφωνο κτλ.
Για όλους όσους δεν μπορέσουν να παραβρεθούν στη συνάντηση θα υπάρξει ενημέρωση μέσω e-mail για όλα όσα θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν.
Για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις αναμένουμε e-mails σας.
Ομάδα cARTel
dimosiaerga@yahoo.gr

1 σχόλιο:

Antigone είπε...

RE SY, TOYS XREIAZETAI ENAS editor...
TA ELLHNIKA TOYS EINAI kind of AKATANOHTA SE KAPOIA SHMEIA -H MHPWS EGW TO STRABADI TA EXW 3EXASEI;
FILIA POLLA