Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2005

μαρκα-λέω, μαρκα-λώ

Τρίτη και δεκατρείς. Μια άλλη Τρίτη δηλαδή. Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι όλα μου πάνε κατά διαόλου σήμερα, κατά τ’ άλλα καλά. Ζέστη, πήξιμο, λογαριασμοί, λογαριασμοί, λογαριασμοί. Η Ελλάδα ζει μέρες Αγγλίας των eighties με όλα τα κακά που αυτό συνεπάγεται, μόνο τα "Φόκλαντς" μας λείπουν, τη δικιά μας Θάτσερ τη λένε Κώστα και είναι καραφλή. Σταματάω εδώ γιατί το παρατράβηξα. Προτιμάω να γράψω ένα τρομερό απόσπασμα απ’ το «Κοπάδι» [αφιερωμένο στο φίλο μου τον Παναγιώτη που ήταν αφορμή να το ξαναθυμηθώ] με μαθήματα φυσικής ιστορίας, ή αλλιώς, animal sex. Βαριέμαι να ψάξω και για ανάλογη φωτο, έτσι βάζω αυτή που έχω πρόχειρη, είναι λίγο άσχετη με το θέμα [?], αλλά ποτέ δεν είναι ανεπιθύμητο λίγο sex, αν είναι και πολύ, ακόμα καλύτερα…
«Ζήτηση. Η λέξη που μπαίνει για τις πράξεις της ζήτησης του θηλυκού από το αρσενικό και προκαλείται η εγκυμοσύνη. Το κάθε ζώο έχει και τη διαφορετική ονομασία της πράξης. Στο κοπάδι της γίδας λέγεται προτσιάλος, στο πρόβατο μαρκάλος. Στα μεγάλα τα ζώα αγελάδα, άλογο, γαϊδούρι το λέμε σύρο. «Πήγαινε την αγελάδα στο δαμάλι να σύρει». Στο γουρούνι λάμνισμα, «λαμνίζεται η σκρόφα». Στο σκυλί σκυλεύεται. Όπως παρόμοια και στο λύκο και στην αλεπού. Στα μικρά όπως κουνέλια, λαγούς, γάτες: βατεύονται. Οι λέξεις προφέρονται άνετα στη φιλολογία των κτηνοτρόφων χωρίς να προκαλούν το παραμικρό κόλλημα ή κόμπλεξ. Ακόμη κι όταν ένα αρσενικό είτε από απροσεξία κρατήθηκε είτε από κάποιο ατύχημα του λείπει ο ένας όρχις, αναφέρεται χωρίς προβληματισμό μονάρχιδο, όσο κι αν έχουμε ξέχωρη ονομασία για τους όρχεις. Τα λέμε λιμπά. Πάντοτε μετράει η συντομία στο να δώσεις στον άλλο να καταλάβει μονολεκτικά αυτό που έχεις να του πεις για το ζώο. Όπως και αρκετοί τράγοι που τυχαίνει να έχουν ξέχωρα τα λιμπά, αναφέρονται σαν κοψαρχίδης. Το πέος ονομάζεται τσουλί. Και ο κόλπος των θηλυκών, γέννα.
Περίοδος της ζήτησης για να ξεκινήσει ο πορτσιάλος ή ο μαρκάλος. Στα πρόβατα συνήθως κρατούν τα κριάρια ξέχωρα και κάποια στιγμή τα αμολούν και δεν αργούν τα πρόβατα να αρχίσουν να μαρκαλιώνται».
Φτάνει ως εδώ. Kisses to America. xx
[Γιάννης Τσεβρέχος, Το Κοπάδι, "Έλλα", 2002]
[Φοκ-λαντς?]

Δεν υπάρχουν σχόλια: