Τρίτη 9 Αυγούστου 2005

it gives me the creeps


Πέρσι το καλοκαίρι ανακάλυψα το χαμένο αριστούργημα του Mark Fry [Dreaming With Alice], ένα φολκ διαμάντι που παρέμενε ακυκλοφόρητο για 33 χρόνια, να’ ναι καλά ο Θοδωρής που ξετρελάθηκε πρώτος. Φέτος το καλοκαίρι η ανακάλυψη λέγεται Gary Higgins και το άλμπουμ Red Hash, άλλο ένα θαμμένο αριστούργημα, για το οποίο σφάζονται ο Devendra, οι Animal Collective κι η Joanna Newsom [το όνομα της οποίας με ελληνικούς χαρακτήρες γράφεται Ξοάννα, και της ταιριάζει πιο πολύ, νομίζω…] ακόμα κι οι Sunburned Hand of The Man, ο οποίοι σφάζονται έτσι κι αλλιώς. Anywayz…
Ο Gary Higgins [που με ελληνικούς χαρακτήρες διαβάζεται Γάρυ] ηχογράφησε το άλμπουμ το 1973 στο αγροτικό Κονέκτικατ [με μια παρέα φίλων] και κυκλοφόρησε στην εταιρία του NUFUSMOON RECORDS, αλλά νομικά προβλήματα σταμάτησαν το promotion. Έτσι άδοξα [και άδικα] εξαφανίστηκε ένα απ’ τα πιο όμορφα psych/folk άλμπουμ των 70s και παρέμεινε για 32 χρόνια άγνωστο για τους πολλούς. Οι λίγοι τυχεροί που είχαν αποκτήσει τις πρώτες κόπιες τις πουλούσαν για μια περιουσία, ή δεν τις πουλούσαν καθόλου. Τρελοί ήταν; Είναι σα να έχεις και να πουλάς το βινίλιο του θρυλικού δίσκου των ΕΝ ΠΛΩ, μα γίνονται αυτά τα πράγματα;
Φέτος η Drag City απόκτησε τα δικαιώματα και τις αυθεντικές master tapes και το κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με δύο επιπλέον κομμάτια [συνολικά 13], το αυθεντικό artwork και φωτογραφίες απ’ το προσωπικό αρχείο του Gary.
Σπουδαίος δίσκος. Popfolk, με υπέροχα φωνητικά και τόσο…2005 που σε εκπλήσσει! Ειδικά αν είσαι εικοσάρης οπαδός της φολκ που νομίζεις ότι φύτρωσε ξαφνικά τα τελευταία χρόνια στα δάση και στα λιβάδια. Φαίνεται σαν οι folk freaks της εποχής μας απλά ετοίμαζαν το έδαφος για να μπορέσει ο κοινό να απολαύσει αυτό το αριστούργημα. Είναι αδύνατο να μείνει πια κρυμμένο μυστικό. Διαδώστε το!
Hash=κρέας κοκκινιστό με πατάτες/ κόβω κιμά/ λιανίζω/ μπερδεύω/ ξαναζεσταμένο φαγητό/ κάνω ανασκόπηση/ χασίς.
Red=ερυθρός/ κόκκινος/ κομμουνιστής.
Red Hash. Τι να εννοεί άραγε; Κoκκινιστός κομμουνιστής στο φούρνο με πατάτες, ερυθρό μπέρδεμα ή μήπως κόκκινο χασίς; Αν ακούσεις το δίσκο θα καταλάβεις. [To stable the spuds στέλνει ανατριχίλες στην ραχοκοκαλιά μου…].

Δεν υπάρχουν σχόλια: