Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2005

paper balloons

Ο Sadao Yamanaka πέθανε το 1938 στην Manchuria σε ηλικία 29 χρονών, έχοντας προλάβει να γυρίσει 22 ταινίες! Η τελευταία του ήταν το Humanity & Paper Balloons, [μία από τις 3 μόνο που έχουν καταφέρει να διασωθούν, όλες οι άλλες αγνοούνται] την οποία κυκλοφόρησε μόλις η Eureka σε DVD, σε μια πολύ καλή έκδοση. Για πρώτη φορά στη Δύση…
Αν ο Yamanaka είχε ζήσει περισσότερα χρόνια, θα μιλούσαν σήμερα γι αυτόν όπως μιλάνε για τον Ozu ή τον Κουροσάβα, κι έτσι όμως, η σύντομη ιστορία του και τα ελάχιστα έργα που έχουν διασωθεί παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το ίδιο ενδιαφέρουσα ήταν κι η διαθήκη του, γράφει -μεταξύ άλλων- στις 18 Απριλίου 1938:
«Εάν τυχόν το Humanity & Paper Balloons είναι η τελευταία ταινία μου, θα αισθανόμουν λιγάκι αδικημένος. Δεν είναι η πίκρα ενός αποτυχημένου».
Τα τελευταία λόγια του είναι μια συμβουλή στους μεγαλύτερους και τους φίλους του: «Φτιάξτε καλές ταινίες»!
Το Humanity & Paper Balloons είναι μια λυπητερή ταινία που ξεκινάει και τελειώνει με μια αυτοκτονία και πολύ απαισιόδοξα μηνύματα, απεικονίζοντας περιστατικά απ’ τη ζωή των δουλοπαροίκων στις φτωχιές γειτονιές του Τόκιο, τον 18ο αιώνα. Φτωχοί και καταφρονεμένοι, σαμουράι που έχουν χάσει τη δύναμή τους, η ζωή της χαμηλής κοινωνικής τάξης με ηθοποιούς που παίζουν τόσο φυσικά που θυμίζουν ντοκιμαντέρ και το νεορεαλισμό των ιταλικών ταινιών των '50s. Βαρύ κι ασήκωτο, αλλά αξίζει τον κόπο.
H Eureka έχει αδυναμία στις ασιατικές ταινίες, ίσως το έχει παρακάνει με τις απανωτές γιαπωνέζικες κυκλοφορίες, εξελίσσεται αργά και σταθερά πάντως στην Ευρωπαϊκή Criterion και είναι με διαφορά η πιο ενδιαφέρουσα εταιρία της Αγγλίας [για DVD]...

Δεν υπάρχουν σχόλια: