Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005

adrian mole strikes back


Όσοι ξέρουν τι εστί Άντριαν Μολ θα καταλαβαίνουν γιατί περιμένω να δω τι απέγινε τώρα που είμαστε συνομήλικοι! Το Σεπτέμβριο βγαίνει με λεπτό χάρτινο εξώφυλλο [για την πλέμπα] το έκτο βιβλίο της σειράς –που κυκλοφορούσε μόνο με σκληρό απ’ το περσινό φθινόπωρο- και η Σου Τάουνσεντ θα τρίβει τα χέρια της, γιατί έχει σίγουρο κι άλλο ένα best seller. Τα ημερολόγια του Άντριαν Μολ έχουν γίνει σίριαλ, ηλεκτρονικό παιχνίδι, έχουν χαλάσει κόσμο τις δυο προηγούμενες δεκαετίες στην Αγγλία, έχουν φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο και αμέτρητες ιστοσελίδες αφιερωμένες στα βάσανα της εφηβείας, της ενηλικίωσης, τώρα πια και στα βάσανα του τριαντάρη που οδεύει προς τα 40!
Ακόμα και μεταφρασμένα [στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα πέντε απ’ τα 6 απ’ τις εκδόσεις «Άγρωστις», συν ένα -το ίδιο ξεκαρδιστικό- με τίτλο «Η βασίλισσα και εγώ», στο οποίο εξιστορούνται οι περιπέτειες της Ελισάβετ ως συνταξιούχου της εργατικής τάξης, διωγμένης απ’ το παλάτι μετά από νίκη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων, που αν μη τι άλλο είναι ο πιο φρικτός εφιάλτης που θα μπορούσε να έχει αυτή και το σόι της!] είναι πολύ αστεία, αρκεί να έχεις κάποια ιδέα από αγγλική πραγματικότητα. Στο πρωτότυπο είναι απ’ τα πιο ξεκαρδιστικά κείμενα που έχω διαβάσει, μερικές ατάκες είναι αδύνατο να μεταφερθούν, όσο πετυχημένη κι αν είναι η μετάφραση. [Που είναι ΠΟΛΥ πετυχημένη].
Τα ημερολόγια του Άντριαν Μολ εκτός απ’ τα περιστατικά που σημαδεύουν τη ζωή του 13χρονου τότε [και 30 κάτι σήμερα] ήρωα, καταγράφουν και την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Βρετανίας τα τελευταία 20 χρόνια με τον πιο σαρκαστικό τρόπο, -η εργατική τάξη ποτέ δεν είχε ξεφτιλιστεί με τέτοια αξιοπρέπεια! Καλός ο Χάρι Πόττερ, αλλά οι 600 «φανταστικές» σελίδες του δεν μπορούν να πιάσουν μία μπροστά στην ξεκαρδιστική πραγματικότητα του Άντριαν Μολ. Δεν είναι δίκαιο να συγκρίνω ανόμοια πράγματα, το ξέρω, αλλά ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ με τον Χαρι Πόττερ, enough is enough, μας κούρασε πριν ακόμα κυκλοφορήσει στα ελληνικά.
Μα υπάρχουν τόσα αγγλομαθή πιτσιρίκια στην Ελλάδα [που να μπορούν να διαβάσουν Χάρι Πόττερ στο πρωτότυπο], ή τρέχουν οι μαμάδες κι οι μπαμπάδες και τραβάνε και το δεκάχρονο [με αγγλικά επιπέδου proficiency!] στα βιβλιοπωλεία για να έχουν άλλοθι -είναι ντροπή να διαβάζει ένας μαντράχαλος Χάρι Πόττερ; δεν κατάλαβα…
Για όποιον δεν τα έχει ακουστά, τα ημερολόγια τα συστήνω ανεπιφύλακτα, αν είναι δυνατόν στην αγγλική έκδοση, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο βιβλίο για να πάρεις μαζί σου στις διακοπές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: