Πέμπτη 28 Απριλίου 2005

ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ [τι να γράψεις Μεγάλη Πέμπτη;]


Περί Αγάπης…
Η αγάπη, είναι κάτι που μας δίνεται από τον Θεό. Γιατί ο Θεός είναι Αγάπη. Η αγάπη που δίνουμε στους άλλους, είναι από την Πηγή, πάει σ’ αυτούς και φεύγει πάλι πίσω, στην Πηγή.
Η αγάπη όμως δεν μπορεί να έχει μέτρο. Είναι απεριόριστη. Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, πάντα στέγει, πάντα ελπίζει, χαίρει με το καλό, λυπάται με την αδικία, ποτέ δεν εκπίπτει. Άμα δίνεις όλη σου την αγάπη σ’ έναν άνθρωπο κι εκείνος δεν την δεχτεί, η αγάπη αυτή θα γυρίσει σ’ εσένα πίσω. Ο Κύριος αυτό λέει: άμα πας σ’ ένα σπίτι δώσε του την ειρήνη. Αν δεν την δεχτούν, η ειρήνη θα γυρίσει σε σένα. Όλα έτσι είναι…Αλλά μην ξεχνάς κι ένα άλλο. Ότι ό,τι γίνεται με το Καλό, και ό,τι ευχόμεθα και ό,τι ευλογούμε, ξαναγυρίζει σε μας και το ίδιο γίνεται με το Κακό… Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε φοβερά! Ούτε να σκεφθούμε ενάντια! Γιατί θα κάνουμε ζημιές στον εαυτό μας. Κατάλαβες πώς γίνεται; Όσο για την αχαριστία, ξέγραψέ την.
Η ευγνωμοσύνη του άλλου πρέπει να φύγει από το νου σου. Εσύ θα την έχεις πρώτα για το Θεό, κι ύστερα για όλον τον κόσμο. Το να περιμένεις ευγνωμοσύνη είναι πολύ μίζερο και ταπεινό…Αγνωμοσύνη να δέχεσαι και να χαίρεσαι!
Γι’ αυτό γεννηθήκαμε, για ν’ αγαπάμε. Να δεις όμως τι γίνεται. Είναι ο τρόπος της αγωγής μας που φταίει. Σου λένε: «Μην παίζεις μ’ αυτό το παιδί, είναι κακό. Μη μιλάς μ’ εκείνο, είναι ψεύτης». Έτσι αρχίζει το κακό. Γιατί το παιδί όταν γεννιέται, είναι πρόθυμο ν’ αγαπήσει όλους. Επίσης, δεν ξέρει δικό σου και δικό μου. Θα πάρει την τσάντα σου, θα την σκαλίσει, θα βρει μέσα ό,τι του αρέσει και θα το πάρει. Δεν είναι κλέφτης το παιδί! Απλά, δεν καταλαβαίνει τα αισθήματα ιδιοκτησίας. Έχει μια γενική αγάπη. Θυμάμαι κι εγώ, μικρό κοριτσάκι, αγαπούσα πάρα πολύ τους ανθρώπους, ίσως γιατί κάθε παιδί θέλει να το αγαπούν. Αν δεν δώσεις αγάπη, δεν παίρνεις, κατ’ αρχήν…
Ύστερα δεν σε μέλει πια, επειδή παίρνεις την Αγάπη του Θεού. Την δίνεις και δεν σε μέλει πια αν σ’ αγαπούν ή όχι…Καθόλου. Σε μέλει εάν εσύ αγαπάς και εάν εσύ είσαι μαζί Του…
Η Αγάπη, ο Έρωτας, είναι το ωραιότερο πράγμα που πρωτοβγαίνει στην ζωή του ανθρώπου. Όπως ένα λουλούδι που ανθεί γιατί ακόμα δεν ξέρει τι του γίνεται!
[απ’ την Ασκητική της Αγάπης, Γερόντισσα Γαβριηλία, 1897-1992]

1 σχόλιο:

Antigone είπε...

Elpizw na exei dikio h gerontisa.
O Darrel sto Ale3andrino Kouarteto leei pws oloi emeis ma8ainiume n' agapoyme 3ana xeris perimenoume antapodwsh meta ta 50. Ta paidia to exoun apo mona tous. Na 3anaginoume paidia loipon -exw kourastei me olh ayth th fasaria poy kanoume pia.
Filia
(Mporei na ftaiei kai t' oti perimenw periodo)
Paw na ftia3w balitsa