Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

ψωμάκια με βατόμουρα

~αν εξαιρέσεις τη διαφήμιση για την μερέντα κράντσι με τον rtm, μπορεί να είναι και η καλύτερη διαφήμιση ever στην ελληνική τηλεόραση: πάσχα, ο γιάννης ο γείτονας [ο χασάπης της καλλιδρομίου] και η στανίση σε στιγμές feel good μεγαλείου. τη βλέπεις και σου φτιάχνει η διάθεση. μυρίζει άνοιξη, νεραντζιές και λουλούδια από επιτάφιο [δηλαδή βιολέτες].
~ήθελα να γράψω για τα παιδικά χρόνια της θάτσερ όπως τα έγραψε ξεκαρδιστικά η σου τάουνσεντ τσόντα στο true confessions of andrian albert mole, αλλά μας παραζάλισαν τον έρωτα με τον θάνατο της θάτσερanyway, ορίστε ένα μικρό απόσπασμα από το [φανταστικό ημερολόγιο της μακαρίτισσας κόρης μπακάλη]:

«got up at 5am and helped my father to water down the vinegar. screwed the caps back on bottles then had a lovely cold bath. walking to school i was almost knocked down by a horrid working-class man on a bicycle. i castigated him severely. he feebly explained that he had momentarily lost concentration after cycling 60 miles looking for work. i pointed out that he had absolutely no excuse for not keeping to the straight and narrow path and took his name. he claimed it was tebbit, but i have my doubts. he looked awfully shifty, quite peculiar eyes. his sort ought to be forbidden to breed.

after a scrumptious home-baked tea i settled down to four hours of even more delicious chemistry homework. after the shop closed i helped father with the accounts. i was horrified to discover that mrs arkwright of railway buildings owes sixpence for groceries. i made father promised he would never extend credit again. he said, ‘margaret, the woman is a widow with five children to feed’. i said that by granting her credit he would not be helping mrs arkwright to mend her reckless ways. i offered to call on mrs arkwright and ask her for the sixpence, but father reminded me that it was nearly midnight and that we still had not chopped and bundled the firework for the shop (we are taking advantage of a late bbc weather forecast predicting a cold snap). finally, I got to bed at 2am, recited ‘how now brown cow’ one hundred times and will now lay my pencil down and go to sleep.

   
~και για να πάνε κάτω τα φαρμάκια, μία παλιά παραδοσιακή βορειοευρωπαϊκή συνταγή που είναι δοκιμασμένη και πετυχαίνει πάντα:
ψωμάκια με βατόμουρα και σάλτσα βανίλιας
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml γάλα πλήρες
42 γρ. φρέσκια μαγιά
50 γρ. ζάχαρη
200 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακό [120 γρ. για το ζύμωμα και 80 γρ. για άλειμμα]
1 αυγό
μία πρέζα αλάτι

ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο. ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα. ανακατεύουμε μία κουταλιά από το ζεστό γάλα και μία κουταλιά ζάχαρη με τη μαγιά και ρίχνουμε το μίγμα στην τρύπα, αφήνοντάς το να φουσκώσει για δέκα λεπτά. μετά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο [τα 120 γραμμάρια], το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη, το αυγό και το αλάτι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν και να φτιάξουμε ζύμη. σχηματίζουμε μπάλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.

Σάλτσα βανίλιας
15 γρ. κορν φλάουρ
80 γρ. ζάχαρη
5 κρόκοι αυγών
1 «φασόλι» βανίλιας
500 γρ. γάλα
250 γρ. κρέμα γάλακτος

ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών σε ένα μπολ. χωρίζουμε τη βανίλια στη μέση και προσθέτουμε τους σπόρους στο μίγμα. σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα δύο κομμάτια του φασολιού της βανίλιας. βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το 1/3 από το ζεστό υγρό μέσα στο μίγμα των αυγών, ανακατεύουμε πολύ καλά και ρίχνουμε όλο το νέο μίγμα μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. ξαναζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά [δεν πρέπει να βράσει]. ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα. βγάζουμε απ’ τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. διατηρείται στο ψυγείο και ξαναζεσταίνουμε λίγο πριν σερβίρουμε.  

300 γραμ. βατόμουρα κατεψυγμένα [υπάρχουν στα ρώσικα μαγαζιά]
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα στο τέλος

όταν φουσκώσει η ζύμη ζυμώνουμε ξανά πάνω στον πάγκο ή στο τραπέζι, φτιάχνουμε έναν ρολό και τον κόβουμε σε 20 ισομεγέθη κομμάτι [περίπου 50 γρ. το καθένα]. παίρνουμε κάθε κομμάτι, τα πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουμε βαθούλωμα, βάζουμε 4-5 βατόμουρα, κλείνουμε με τη ζύμη και σχηματίζουμε μια μικρή μπάλα. βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί, τοποθετούμε όσες χωράνε τη μία δίπλα στην άλλη, με το σημείο της ένωσης προς τα κάτω, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 15 λεπτά.

ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, λιώνουμε τα 80 γρ. βούτυρο και αλείφουμε καλά τα ψωμάκια και μετά ψήνουμε για 30-40 λεπτά. τα αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε να χλιαρή σάλτσα βανίλιας.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: