Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

κυριακή

η πρώτη κυκλοφορία του larry gus στην dfa είναι αυτό το ep με το ινο-ϊκό εξώφυλλο [με τη βέροια], που έχει τίτλο silent congas και κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα / ο giorgio moroder αποφάσισε να ανεβάσει όσο υλικό έχει σε στοκ στο souncloud. μπορείς να ακούς [και να κατεβάζεις] μέχρι το τέλος του κόσμου / και μία πολύ εύκολη μηλόταρτα με καραμέλα


η πιο εύκολη μηλόταρτα με καραμέλα
ένα φύλλο σφολιάτας
3 μεγάλα ή 4 μέτρια μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
2 γεμάτες κουταλιές σούπας ζάχαρη [άσπρη]
2 κουταλιές βούτυρο [ανάλατο] απ’ το ψυγείο, σε μικρά κομμάτια
για την καραμέλα: ¼ φλιτζανιού ζάχαρη [άσπρη], 2 κουταλιές βούτυρο, ¼ κουταλιού [του γλυκού] αλάτι, 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί [κατά προτίμηση ορθογώνιο] και μετά απλώνουμε τη σφολιάτα για να χωρέσει ακριβώς στο ταψί. κόβουμε ό,τι περισσεύει [δεν πρέπει να μείνουν άκρες για δίπλωμα]. Στρώνουμε τα μήλα όπως στις φωτο, ρίχνουμε από πάνω τους τις δυο κουταλιές ζάχαρη να πάει παντού και απλώνουμε το βούτυρο σε κομματάκια. ψήνουμε για ένα μισάωρο, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να πάρουν τα μήλα χρώμα. αν η ζύμη έχει κάνει φουσκάλες, τις σπάμε μόλις βγάλουμε το ταψί απ’ το φούρνο. τον φούρνο τον αφήνουμε αναμμένο. στο μεταξύ, έχουμε φτιάξει την καραμέλα: σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και την αφήνουμε να λιώσει για 3 περίπου λεπτά. μόλις πάρει χρώμα [χάλκινο] βγάζουμε απ’ τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι και το βούτυρο κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. ανακατεύουμε συνέχεια για ένα-δυο λεπτά, μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι καραμέλας. με ένα πινέλο αλώνουμε καραμέλα πάνω από τα μήλα [στην κατεύθυνση που είναι στρωμένα], να πάει παντού, αλείφοντας και τις άκρες της ζύμης. ξαναβάζουμε το ταψί για 5-10 λεπτά στο φούρνο, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται φουσκάλες καραμέλας. βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια. τρώγεται σκέτη με καφέ ή τσάι ή με παγωτό.
από εδώ.










Δεν υπάρχουν σχόλια: