Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

ντοματόσουπα

«ψάχνω για ένα μέρος να περάσω τη νύχτα. ξέρετε ανθρώπους που να έχουν ένα κρεβάτι ή έναν καναπέ; δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο, έχω sleeping bag. θα προτιμούσα να μην μείνω σε ξενοδοχείο, επειδή δεν έχω λεφτά και επειδή θέλω να δω τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι στη ρωσία. θα μπορούσα, μήπως, να μείνω στο σπίτι σας; σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθειά σας». για έναν περίπου μήνα η ολλανδή φωτογράφος bieke depoorter ταξίδευε όπου την οδηγούσε ο υπερσιβηρικός, σε απόμακρα χωριά της ρώσικης επαρχίας και κοιμόταν φιλοξενούμενη σε καθιστικά αγνώστων.

«μερικές ρώσικες λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτί μού επέτρεψαν να γίνω καλοδεχούμενη και να απορροφηθώ από το ζεστό χάος μιας οικογένειας», γράφει. «τυχαίες γνωριμίες με οδήγησαν σε μέρη που μπορούσα να κοιμηθώ. η εισβολή στο καθιστικό, το επίκεντρο της ζωής τους, όπου κοιμούνται, τρώνε, πίνουν και κλαίνε ήταν η πιο στενή, προσωπική επαφή που θα μπορούσα να έχω με τους κατοίκους της ρωσίας. για μια στιγμή ήμουν μέρος της ζωής τους. ο καναπές τους έγινε το κρεβάτι μου για μια νύχτα. με αυτόν τον τρόπο είχα μια εφήμερη αλλά πολύ δυνατή εμπειρία». στο σάιτ της: www.biekedepoorter.be.
η ντοματόσουπα του τίτλου κάτω, στο τέλος του ποστ.






















και με την αφορμή, ορίστε μια πολύ ωραία [δοκιμασμένη] συνταγή για ντοματόσουπα, που την επόμενη μέρα ξαναζεσταμένη είναι ακόμα καλύτερη.
για δύο άτομα:
6 ώριμες ντομάτες μετρίου μεγέθους
250 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
4 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ακαθάριστες
θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
1 κοφτή κουταλιά σούπας μαύρη ζάχαρη
ελαιόλαδο 
κόβουμε στα 4 τις ντομάτες, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. βάζουμε ανάμεσα τις σκελίδες του σκόρδου [με τη φλούδα] και ρίχνουμε αρκετό λάδι [περίπου μισό φλιτζάνι, δεν θα προσθέσουμε άλλο στη σούπα]. ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά στους 200 βαθμούς [ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. λίγο πριν τις βγάλουμε από το φούρνο, προσθέτουμε μια πρέζα ξερό θυμάρι ή δυο κλωνάρια φρέσκο τεμαχισμένα. τις αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και μετά τις ξεφλουδίζουμε. πατάμε και τα σκόρδα να βγει η ψημένη σάρκα τους από τη φλούδα και τα ρίχνουμε όλα, μαζί με τα ζουμιά και το λάδι του ταψιού, στο μπλέντερ. λιώνουμε τις ντομάτες ελαφρά και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, ζεσταίνοντας τη σούπα σε χαμηλή φωτιά. δεν πρέπει να βράσει. προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας τη γεύση.
σερβίρουμε με φέτες ψωμιού ψημένες στο γκριλ.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: