Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

σάμαλι



~πέρασαν πέντε χρόνια για να αποφασίσω να το ξεκινήσω, αλλά μπέτερ λέιτ κλπ.
anyway, μετά από υπομονή εικοσιεφτά επεισοδίων, κι ενώ είχα σκοπό να τα παρατήσω, ο λάρι κατάπιε τη μουνότριχα και ξαφνικά η σειρά έγινε ξεκαρδιστική. το τέλος του τρίτου κύκλου είναι όλα τα λεφτά. το curb your enthusiasm ξεκινάει σαν την πιο βαρετή σειρά του κόσμου και σιγά σιγά ο λάρι γίνεται γούντι άλεν. [ο λάρι ντέιβιντ, ok;]. πριν ξεκινήσω τον τέταρτο κύκλο, ορίστε η συνταγή για σάμαλι που χρωστάω στην στ.
δοκιμασμένο κι εγγυημένα πετυχημένο, αν ακολουθήσεις τις οδηγίες:
3 κεσεδάκια γιαούρτι πρόβειο [όχι στραγγιστό]
δύο φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
ένα φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
ενάμιση φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν [γεμάτα]
μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη μαζί με λίγη απ’ τη ζάχαρη + μισό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
δυο γεμάτες κουταλιές βούτυρο [λούρπακ] που λιώνουμε στο μπρίκι για άλειμμα του γλυκού μόλις βγει απ’ το φούρνο.
σιρόπι: δύο φλιτζάνια νερό, δύο φλιτζάνια ζάχαρη και χυμό και φλούδα ενός λεμονιού
ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά σε μπολ με μια κουτάλα [δεν χρειάζεται μίξερ], τα αφήνουμε μισή ώρα να σταθούν για να ποτίσει το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ξανά.
αλείφουμε καλά ένα ταψί [30 εκατοστών] με βούτυρο και ρίχνουμε το μίγμα. ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. μόλις βγάλουμε καυτό το γλυκό, ρίχνουμε από πάνω [παντού] το λιωμένο βούτυρο κι αφήνουμε να κρυώσει.
φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, χωρίς να ανακατέψουμε. μόλις αφρίσει είναι έτοιμο. ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο.
~κουίνς. από ένα άλμπουμ που μου άρεσε πάρα πολύ.