Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

βασιλόπιτα για μεθύστακες




2 κούπες ζάχαρη [άσπρη, κανονική]
1 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 ½ κούπες γάλα
1 κουταλάκι μπέικιν
1 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα ηλιέλαιο
4 αυγά
μισή κούπα ρούμι
προαιρετικά: 1 κούπα χοντροκομμένα πεκάν
για το σιρόπι:
200 γραμμάρια βούτυρο
¼ κούπας νερό
μιάμιση κούπα ζάχαρη
¾ κούπας ρούμι
~χοντροκόβεις τα πεκάν, βουτυρώνεις καλά τη φόρμα και τα ρίχνεις στον πάτο.
ανάβεις το φούρνο στους 180 βαθμούς. ανακατεύεις σε ένα μπολ τα αλεύρια και το άνθος αραβοσίτου με το αλάτι και το μπέικιν. σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάς τη ζάχαρη και τα αυγά και προσθέτεις το γάλα και το μίγμα των αλευριών, ανακατεύοντας για να γίνει ένα λείο μείγμα, το ρίχνεις στη φόρμα και ψήνεις για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. με προσοχή, δεν πρέπει να στεγνώσει πολύ το κέικ.



~δέκα λεπτά πριν γίνει το κέικ, ετοιμάζεις το σιρόπι. βάζεις σε κατσαρόλα το βούτυρο με το νερό και τη ζάχαρη και σιγοβράζεις για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. σβήνεις τη φωτιά, ρίχνεις το ρούμι, ανακατεύεις καλά και ανάβεις πάλι τη φωτιά για να πάρει μια βράση. βγάζεις την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά. ρίχνεις ένα μέρος του καυτού σιροπιού στο κέικ μόλις το βγάλεις από το φούρνο [να πάει παντού] και το αφήνεις για λίγο να ξεκουραστεί -για πέντε λεπτά. μετά το αναποδογυρίζεις σε πιατέλα, κάνεις τρύπες σε όλη την επιφάνειά του με ένα πιρούνι και το ποτίζεις με το υπόλοιπο σιρόπι μέχρι να το ρουφήξει όλο [επιμένοντας στην περιφέρεια].
~υποτίθεται ότι ήταν χριστουγεννιάτικο, αλλά αν του χώσεις ένα κέρμα πριν το αναποδογυρίσεις γίνεται βασιλόπιτα για μεθύστακες.
[οι εικόνες είναι από εδώ].