Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

pil


ο κατεστραμμένος τύπος απέναντι ξύπνησε χαράματα κι άκουγε απ’ τις εφτά το πρωί p.i.l., τουλάχιστον μέχρι τις εννιά που έφυγα από το σπίτι [τον έχω συμπαθήσει, όσο σπαζαρχίδης κι αν είναι, γιατί ακούει καλή μουσική]. λίγο πριν βγω απ’ την πόρτα, μια δικηγόρος μου ανακοίνωσε τηλεφωνικά ότι το διαμέρισμά μου τελικά πουλήθηκε σε κάποια κυρία, ελπίζω όχι σ’ αυτή την αντιπαθητική που μου άνοιξε το ψυγείο. την τελευταία φορά που ρώτησα, η τιμή του είχε πέσει σχεδόν εκατό χιλιάδες ευρώ από την αρχική, δηλαδή το πήρε σχεδόν τσάμπα. όπως κι αν έχει, ξεκινάω να ψάχνω για σπίτι. επίσης, ψάχνω για γαμπρό για τη γάτα, αγγλικό μπλε, με χάλκινα μάτια.
τον dan leopard στην γκάρντιαν τον είχε πιάσει νοσταλγία προχθές για τα γλυκά της παιδικής του ηλικίας, έτσι έδωσε τη συνταγή για το παρακάτω με κεράσια και σοκολάτα που το βλέπεις και σου τρέχουν τα σάλια. το γλυκό της παιδικής μου ηλικίας που το θυμάμαι και μου τρέχουν τα σάλια είναι ένα ψυγείου που έφτιαχνε η μάνα μου με μπισκότα, πορτοκαλάδες με ανθρακικό και άνθος αραβοσίτου. δεν θυμάμαι και πολλά, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει καλύτερο. μέχρι να βρω τη συνταγή, ορίστε του dan:
για τη βάση: 175 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλιές σούπας κακάο, 100 γραμμάρια ζάχαρη, ½ κουταλάκι γλυκού μπέικιν, 100 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, 50 ml κρύο γάλα
για τη γέμιση: 600 γραμμάρια κεράσια γλασέ, 125 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα, 150 γραμμάρια τριμμένη καρύδα, 2 κουταλιές σούπας απόσταγμα βανίλιας ή δυο βανίλιες, 250 γραμμάρια σκούρα σοκολάτα σε κομμάτια
ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. βουτυρώνουμε καλά τα τοιχώματα από ένα στρογγυλό ταψί 18 εκατοστών [ιδανικά με βάση που βγαίνει] και καλύπτουμε τη βάση με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας. ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη και το μπέικιν σε ένα μπολ και στο τέλος το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να μην υπάρχουν σβώλοι. προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και στη συνέχεια την πατάμε να απλωθεί σε όλη τη βάση, προσέχοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. ψήνουμε για 15-20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πιάσει κρούστα. τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. δεν σβήνουμε το φούρνο.
για να φτιάξουμε τη γέμιση, λιώνουμε στο μπλέντερ 400 γραμμάρια από τα κεράσια, ανακατεύουμε με το ζαχαρούχο γάλα, την καρύδα και τη βανίλια μέχρι που να προκύψει ένα λείο ροζ μίγμα. κόβουμε στη μέση τα υπόλοιπα κεράσια και τα προσθέτουμε στο μίγμα, ανακατεύουμε και το απλώνουμε πάνω από την ψημένη ζύμη. τα ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 25 λεπτά, μέχρι η γέμιση να αρχίσει να σταθεροποιείται και να χρυσίζει. βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
στο τέλος λιώνουμε τη σοκολάτα, την απλώνουμε στην επιφάνεια και την αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια.
tiny pizzas