Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008

the time of our lives...

η ψυχεδέλεια του 21ου αιώνα σε όλο της το μεγαλείο. ένα από τα σπουδαιότερα γκρουπ του παρόντος [ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ!, με κεφαλαία και θαυμαστικό]. ο θρίαμβος ενός συγκροτήματος που ξεκίνησε βαρετό [την πρώτη φορά που τους είχα δει ήταν για χασμουρητά, σκέτη καταστροφή] και εξελίχθηκε στο πιο συναρπαστικό live που μπορείς να πετύχεις σήμερα. υπάρχουν κι άλλοι, αλλά δεν είναι animal collective. έτσι απλά. σταματάω τους υπερθετικούς γιατί αν δεν τους έχεις δει live στην τελευταία περιοδεία δεν έχει νόημα. μόνο όσοι ήταν εκεί ξέρουν για τι μέγεθος μιλάμε.
ας πούμε ότι οι animal collective κατάφεραν από ένα πειραματικό και underground γκρουπ να γίνουν ένα γκρουπ που έχει δυναμική να γεμίσει στάδια. δεν είναι αλήθεια προς το παρόν, [τα 250 εισιτήρια που έκοψαν στη θεσσαλονίκη είναι η απόδειξη, μην παραπονιέσαι ότι δεν γίνονται πράγματα, ο καθένας είναι άξιος της μοίρας του. για σύγκριση: στην κωνσταντινούπολη μέχρι χθες είχαν προπώληση 800 εισιτηρίων και στο τελ αβίβ σήμερα παίζουν sold out] αλλά σύντομα θα ισχύει.
είναι κάτι σαν τους rem του 83 ή τους radiohead πριν το ok computer, μόνο που χρειάστηκαν 9 άλμπουμ κι 8 χρόνια για να φτάσουν μέχρι εδώ, που σημαίνει ότι στηρίζονται σε πολύ γερά πόδια. κι αυτός ακριβώς είναι κι ο προσωπικός τους θρίαμβος: το ότι κατάφεραν να γίνονται όλο και καλύτεροι και να φτάσουν σε ένα δημιουργικό peak [δεν υπάρχει άλλο ποπ γκρουπ αυτή τη στιγμή που να είναι περισσότερο sober-δεν βρίσκω πιο κατάλληλη λέξη- και πιο 2008 στον ήχο του, μίλια μπροστά], άλλοι μετά από 9 άλμπουμ είναι για απόσυρση*.
αν κρίνει κανείς από τα νέα κομμάτια που τεστάρουν εδώ και δυο χρόνια στα live τους, το 2009 θα είναι η χρονιά τους. οι πιο συγκλονιστικές στιγμές χθες το βράδυ ήταν τα νέα τους κομμάτια: το song for ariel της αρχής, το χιτ brother sport [κομματάρα!], το house του encore. έπαιξαν και panda bear με ολίγη από ραβέλ, έπαιξαν και παλιά και πρόσφατα [το tracklist: chocolate girl, comfy in nautica (with ravel's bolero), song for ariel, who could win a rabbit?, daily routine, fireworks/essplode, brothersport, house], μιάμιση ώρα που χρειάζεται μέρες να επεξεργαστείς για να συνειδητοποιήσεις τι είδες. αυτό μόνο.
είναι το πιο σημαντικό συγκρότημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή; είναι και παραείναι και μακάρι να τους ξαναδούμε σύντομα [μία θετική ψήφος]. πάλι τους έμεινε ο καημός που δεν κατάφεραν να δουν καθόλου την αθήνα. έφυγαν τρέχοντας για τελ αβίβ αμέσως μετά το σόου…
[*οι radiohead εξαιρούνται]
περισσότερα από τον winter academy εδώ και το μιχάλη ε. εδώ. κι εδώ. κι εδώ. κι εδώ. κι εδώ. [αποθέωση!]
κι εδώ δυο πρώτα σχόλια για το νέο άλμπουμ απ' τον συντάκτη του uncut.