Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008

animal collective


Σίγουρα η περίπτωση των τριών φίλων απ' τη Βαλτιμόρη που αποτελούν σήμερα τους Animal Collective είναι ξεχωριστή. Ο Avey Tare, ο Panda Bear και ο Geologist ξεκίνησαν ως ένα avant-guard γκρουπ στη Νέα Υόρκη πριν από οχτώ χρόνια και κατέληξαν να είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα του καιρού μας -είναι για το 2008 ό,τι ήταν οι Velvet Underground το 67 ή οι Suicide το 77 [σε μικρότερη κλίμακα προς το παρόν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις το μέλλον τι θα φέρει]. Για πολλούς είναι από τα κορυφαία ονόματα αυτής της δεκαετίας. Και όχι άδικα. Οι πειραματισμοί με τις ακουστικές κιθάρες, τον απλοϊκό ρυθμό του drum και η εντελώς lo-fi αισθητική του Spirit The Gone, Spirit They Vanished έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα σύνθετο ηλεκτρονικό ψυχεδελικό ήχο που έχει γίνει πια δικός τους κι αναγνωρίσιμος, με μια εκπληκτική εξέλιξη στις ζωντανές εμφανίσεις τους και μια πορεία που λίγοι έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Μετά από 8 άλμπουμ και αμέτρητα live είναι καλύτεροι από ποτέ, με φανατικό κοινό, πραγματικά ένα από τα πιο αγαπητά συγκροτήματα παγκοσμίως - που μπορεί να μην πουλάει τρελά νούμερα, αλλά έχει σημαδέψει την εποχή του internet και του download. Η εμφάνισή τους στην Ελλάδα στο peak της μέχρι τώρα καριέρας τους είναι από τα γεγονότα του φετινού φθινοπώρου, σε μια βραδιά που υπόσχονται νέο υλικό και ένα ψηφιδωτό από παλιότερα κομμάτια τους με πιο ηλεκτρονική προσέγγιση. Ο Panda Bear μας μίλησε λίγο καιρό πριν επισκεφθούν για δεύτερη φορά την Αθήνα.
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που φτιάχνετε μουσική από την εποχή του Spirit They Gone...;
Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σίγουρα, κάποια είναι ακόμα τα ίδια. Οι σημερινές χιλιομετρικές αποστάσεις ανάμεσά μας σίγουρα έχουν κάποια επιρροή αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Με χαρά σου λέω ότι ξοδεύω πολύ περισσότερο χρόνο φτιάχνοντας μουσική και αισθάνομαι χαρούμενος γι' αυτό.
Πες μου για τις ζωντανές εμφανίσεις σας. Την πρώτη φορά που σας είδα να ανοίγετε τους Mum ήσαστε πολύ διαφορετικοί από την επόμενη στο Synch. Πιστεύεις ότι είναι η εμπειρία που σας οδήγησε εδώ που είστε σήμερα;
Αλλάζουμε συνέχεια και αισθανόμαστε διαφορετικά μετά από τόσα σόου και σίγουρα είναι αλλιώς τώρα, σε σχέση με την αρχή. Το βρίσκουμε συναρπαστικό να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα και ο ήχος μας αλλάζει συνέχεια. Για τις ζωντανές εμφανίσεις μας νομίζω ότι επικεντρωνόμαστε στην ενέργεια της ατμόσφαιρας στον κάθε χώρο και θέλουμε να αισθανόμαστε ότι συμβαίνει κάτι.
Μπορείς να περιγράψεις τη μουσική σου σε κάποιον που δεν σας έχει ποτέ ακούσει;
Έχω πρόβλημα να την περιγράφω σε ανθρώπους που δεν μας ξέρουν. Συνήθως λέω ότι είναι ένα μείγμα από πολλά διαφορετικά πράγματα. Προσπαθώ να τοποθετώ τη μουσική μας σε μια ζώνη που να είναι οικεία σε όποιον έχει απορία. Συνήθως με ρωτάνε στα αεροδρόμια, αρκετά συχνά, σε τι είδους μπάντα παίζω και λέω απλά ότι είμαστε ένα ροκ συγκρότημα. Έχω ακούσει πολλούς διαφορετικούς χαρακτηρισμούς - πάντως και χαίρομαι γι' αυτό. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τη μουσική μας με το δικό του τρόπο, σύμφωνα με τις εμπειρίες του και σύμφωνα με τις ιστορίες που έχει ζήσει. Νομίζω ότι έτσι θα έπρεπε και να είναι.
Ποια είναι η γνώμη σου για την Αμερική του παρόντος; Θα ψηφίσεις στις εκλογές;
Πέτυχες εμένα που ζω πια στην Πορτογαλία... Έχει ενδιαφέρον να επισκέπτομαι την Αμερική τώρα που δεν ζω εκεί και οι προοπτικές μου είναι διαφορετικές. Είναι κι η εποχή αρκετά ενδιαφέρουσα, σε μια κατάσταση που τα πράγματα αρχίζουν ν' αλλάζουν με καλό τρόπο. Προτιμώ να σκέφτομαι περισσότερο τους ανθρώπους πάντως και λιγότερο τα έθνη.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχετε γίνει πολύ δημοφιλείς. Υπάρχει κάποιο όριο στη δημοτικότητα που μπορείτε να φτάσετε, δεδομένου του είδους της μουσικής που παίζετε;
Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα τα πηγαίναμε τόσο καλά και αισθάνομαι ότι οι στόχοι μου -τουλάχιστον μιλώντας για τον εαυτό μου και τη μουσική μου- ξεπεράστηκαν, δεν εκπληρώθηκαν απλώς. Στο λέω με μεγάλη χαρά. Το μόνο που θέλω να κάνω πια είναι να συνεχίσω να φτιάχνω μουσική που μου αρέσει πραγματικά και που μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Πέρα από αυτό, τα υπόλοιπα δεν είναι κάτι που μπορώ να το ελέγξω.
Έχεις ακούσει κάποιο συγκρότημα ή καλλιτέχνη που να σε έχει ενθουσιάσει τελευταία;
Idle Grace, Soulja Boy, Pentagon, Model 500, The Walkmen κι άλλοι πολλοί νέοι και παλιότεροι.
Πες μου για την Paw Tracks. Πόσο δύσκολο είναι να λειτουργείς μια δισκογραφική εταιρεία στις μέρες μας; Με τι κριτήρια επιλέγετε τα ονόματα που υπογράφετε;
Να σου πω την αλήθεια κανείς από μας -τα μέλη του γκρουπ- δεν κάνει την καθημερινή δουλειά της εταιρείας. Ο Todd Hyman το κάνει αυτό και το κάνει σίγουρα καλά. «Τρέχει» και άλλες δύο εταιρείες, την Carpark και μία που ονομάζεται Acute. Όλα τα ονόματα που έχουμε στην Paw Tracks είναι καλλιτέχνες που ο καθένας από μας στο συγκρότημα είναι τρελαμένος μαζί τους. Μερικές φορές δεν συμφωνούμε όλοι, πρέπει να σου πω.
Πότε θα κυκλοφορήσετε το επόμενο άλμπουμ σας; Πόσο διαφορετικό θα είναι από το Strawberry Jam;
Σχεδιάζουμε να το κυκλοφορήσουμε μέσα στο Γενάρη και θα είναι αρκετά διαφορετικό από τα τελευταία μας. Είναι ένας ήχος για τον οποίο χαίρομαι ιδιαίτερα που προέκυψε.
Υπάρχει κάτι που θυμάσαι από την επίσκεψή σας στην Αθήνα πριν από δυο χρόνια; Θα έχετε περισσότερο χρόνο αυτήν τη φορά να δείτε την πόλη;
Ελπίζω να έχουμε περισσότερο χρόνο. Θυμάμαι ότι είχα μια πολύ ωραία αίσθηση όταν βρισκόμασταν στην Αθήνα. Όλοι ήταν πολύ καλοί και φιλικοί. Δεν θέλω να με παρεξηγήσεις, αλλά σίγουρα μου είχε κάνει εντύπωση το γεγονός ότι όλοι ήταν πολύ όμορφοι κι ελκυστικοί!
Οι Animal Collective θα εμφανιστούν την Τετάρτη 22/10 στο Gagarin 205. Μία μέρα πριν εμφανίζονται στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη.