Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008

a:formal

Ποιοι είναι οι a:formal, πώς ξεκίνησαν, ποια είναι η φιλοσοφία τους και η μουσική τους κατεύθυνση?
H a:formal ξεκίνησε ως εταιρεία γραφιστικών της κοπέλας μου της Μαρίας (Lilioum) και μετέπειτα εξελίχθηκε σε εταιρεία που διοργανώνει party στην Αθήνα αλλά και αναλαμβάνει και κάποιες γραφιστικές δουλειές (posters, flyers, εξώφυλλα δίσκων). Εγώ είχα αρχίσει να ασχολούμαι με parties βοηθώντας στην διοργάνωση των θρυλικών drum and bass parties των Funxion και μετέπειτα αποφάσισα να ασχοληθώ και με άλλα είδη όπως το dubstep και το hip hop. H φιλοσοφία μας είναι να συνεργαστούμε με ανθρώπους που γουστάρουμε και δεν έχει να κάνει καθόλου με τα λεφτά, αφού εφτά χρόνια τώρα δεν έχουμε κερδίσει φράγκο. Απλά, κάνουμε τα parties για να μοιραστούμε τις μουσικές μας ανησυχίες με άλλο κόσμο και επειδή αν δεν τα κάνουμε εμείς δεν θα τα κάνει κανένας άλλος.
Ποια είναι η μέχρι τώρα δραστηριότητά σας σαν a:formal ?
Ως βάση υπάρχουν τα Ital Sounds parties στο Guru Jazz Upstairs που συνδιοργανώνουμε με τους φίλους μας τους Dark Drummerz και έχουμε καλέσει ονόματα της dubstep και της drum and bass σκηνής όπως Dj Flight( Metalheadz), Rohan (Bassbin), Pinch (Tectonic, Planet Mu), Mala (DMZ, Soul Jazz), Mc Justyce (Metalheadz), Loefah (DMZ, Ninja Tune), Calibre (Signature) ενώ έχουμε συνεργαστεί με την γνώστη ελληνική εταιρεία Creative Space για δυο Deeper Shade of Dub parties με πιο experimental ονόματα όπως Ital Tek (Planet Mu), Starkey Planet Mu) και Headhunter (Tempa). Τέλος, βοηθήσαμε στην διοργάνωση ενός διαφορετικού dubstep stage για το προηγούμενο Synch και θα μπορούσα να πω ότι μόνο άνθρωποι σαν τον Δημήτρη Παπαιωάνου και τα παιδιά του Bios κατάλαβαν και βοήθησαν σε αυτό που θέλαμε να καταφέρουμε.
To dubstep είναι underground ρεύμα με τάσεις προς τα έξω όλο και περισσότερο. Καλό η κακό για τη μουσική?
Πολλά χρόνια τώρα υπήρξαν πολλοί στενόμυαλοι άνθρωποι στην Αθήνα που προσπάθησαν να «πνίξουν» κάποια μουσικά ρεύματα για να μπορέσουν να το μοιραστούν μόνο με την δική τους παρέα. Πιστεύω ότι αν δεν θυσιάσεις την μουσική ποιότητα και συνεχίσεις να παρουσιάζεις την δουλειά σου με τον ίδιο τρόπο που άρχισες τότε δεν είναι κακό να έχεις ένα μεγάλο ακροατήριο. Εγώ απλά λατρεύω τις μουσικές που ακούω και αν δεν τις πίστευα δεν θα χάλαγα τον χρόνο μου και τα χρήματα μου για να διοργανώνω τα events μας. Είναι κακό να μην θέλω να κάθομαι μόνος μου σε ένα άδειο dancefloor;
Τι θα ήθελες να δεις να αλλάζει στην Αθηναϊκή club σκηνή?
Θέλω clubs και όχι bars. Θέλω ιδιοκτήτες μαγαζιών που να μην με βλέπουν ως χρήμα και να καταλαβαίνουν τι θέλω να κάνω και να με υποστηρίζουν. Θέλω μεγάλα ηχοσυστήματα και όχι cheesy διακόσμηση. Θέλω επιτέλους οι χορηγίες να μην πηγαίνουν μόνο στον Σάκη Ρουβά αλλά και σε άλλα είδη μουσικής. Τέλος, θέλω μπάσο. Πολύ μπάσο.
Τι λείπει από τη σκηνή στη χώρα μας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά στάνταρ?
Έχουμε καταπληκτικούς Έλληνές DJs που παίζουν μόνο warm up στους ξένους. Έχουμε πολύ καλούς και δημιουργικούς underground promoters που δεν βρίσκουν βοήθεια από κανένα. Γενικότερα, δεν μας λείπουν πολλά πράγματα, απλά πρέπει να αλλάξει το mentality του ελληνικού κοινού και να εμπιστευθεί τα ίδια του τα παιδιά.
Αγαπημένοι καλλιτέχνες αυτόν τον καιρό?
Mala, Loefah, Peverelist, Shackleton, Pinch, Dabrye, Flying Lotus, Mark Pritchard, Martyn, Breakage, Silkie & Quest, Kode 9, Monolake, Convextion, Deepchord, Echospace και γενικότερα ότι έχει τεράστιο μπάσο.
Aγαπημένες βραδιές εκτός Ελλάδας? (fest, club, live)
DMZ (η βραδιά των Digital Mystikz στο Mass), FWD (η βραδιά της δισκογραφικής Tempa στο Plastic People του Λονδίνου), Subloaded (η βραδιά του Pinch στο Bristol) και το υπόγειο του Berghain στο Βερολίνο που γίνονται τα Sub: Stance parties.
Αγαπημένες βραδιές εντός Ελλάδας? (fest, club, live)
Synch festival, Funxion parties, Dubwise Hi-fi, Reworks Festival, Thessaloniki Hip Hop Festival, διάφορες βραδιές στο Bios και διάφορες hip hop και jazz βραδιές στο Guru Jazz Upstairs
Σχέδια για το χειμώνα σαν a:formal?
Την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου θα έχουμε τον Mala από τα διάσημα λονδρέζικα DMZ parties και στις 10 Οκτωβρίου βοηθήσαμε να οργανωθεί ένα απίστευτο dubstep party στα πλαίσια των Lifo free parties με Appleblim (Skull Disco), Pinch (Planet Mu, Tectonic) και Distance (Planet Mu). Αναμένεται να ξανασυνεργαστούμε με το Synch festival, ενώ αναμένονται και άλλα hip hop και dubstep parties που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Έλληνες DJs που ξεχωρίζεις.
Πολλούς. 1. Ηarris ( Funxion) 2. Boycott (Dark Drummerz) 3. Disphonia (Funxion) 4. Kernelcoremode (Creative Space ) 5. Junior Sp (Innersense) 6. DJ Everlast 7. Mr. Statik 8. Moxie Paul (Moxie) 9. Alexees (Urban Disco) 10. Intarunner (Dark Drummerz)
Τι κάνει ένα event πετυχημένο?
Ένα τεράστιο ηχοσύστημα σε ένα σκοτεινό υπόγειο, μερικά παγωμένα ποτά και ένα κοινό που έχει έρθει να τα σπάσει. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω.
[η συνέντευξη δανεική απ' τον kite. ο mala μαζί με τους skitlab + stamina mc παίζουν το σάββατο το βράδυ στο bar guru bar_jazz upstairs. 12 ευρώ με ποτό. οι πόρτες θα ανοίξουν στις 11]
....................................................................