Κυριακή, 20 Απριλίου 2008

αμ σκριούντ μπέιμπι [και λέω κι ευχαριστώ]

με αφορμή το ποστ του manand στο οποίο δίνει το best of των crystals πρέπει να ομολογήσω ότι μου αρέσουν πιο πολύ απ’ τις ronettes* [το δικό τους best of εδώ –ευτυχώς που ο σπέκτορ είναι πλούσιος και στη φυλακή], έχουν και πιο ενδιαφέρον στόρι. οι ronettes δεν είπαν ποτέ π.χ. ένα τραγούδι με τίτλο «χτύπα με [σαν χταπόδι]» και δεν παρακάλαγαν «please hurt me», δώσε μου δυο ανάποδες και μια κανονική κι εγώ η ηλίθια θα γουστάρω. όχι ότι δεν θα τα ’λεγαν αν τους τα ’χε δώσει ο σπέκτορ, αλλά δεν έτυχε. οι crystals πρέπει να ήταν ντιπ χαζοβιόλες γιατί απ’ το 61 ως το 64 τους άλλαξαν τρεις φορές τη σύνθεση με το ζόρι [κάποια στιγμή μάλιστα εντελώς, ο σπέκτορ έβαλε την darlene love με τις blossoms να τραγουδήσουν το he’s a rebel για να μην προλάβει να το ηχογραφήσει άλλος, τις βάφτισε crystals κι οι αυθεντικές έχασαν τη μοναδική ευκαιρία να πάνε στο νούμερο ένα]. για την ιστορία και μόνο, τις άλλες δυο lead τραγουδίστριες τις έλεγαν barbara aston και dolores ‘lala’ brooks. το 1964 που ξύπνησαν ήταν ήδη αργά, ο σπέκτορ είχε ν’ ασχοληθεί με τις ronettes και για εκδίκηση…διαλύθηκαν. κάποια κομμάτια που είχαν προλάβει να ηχογραφήσουν δεν κυκλοφόρησαν ποτέ κι έγιναν επιτυχίες με άλλους [μεταξύ αυτών και τα chapel of love και it’s my party]. το 1971 ξαναφτιάχτηκαν, αλλά από την αρχική σύνθεση είχε παραμείνει μόνο η dolores ‘dee dee’ kenniebrew. συνεχίζουν να περιοδεύουν μέχρι και σήμερα.
ένα από τα κομμάτια που ηχογράφησαν το 1963 δεν κυκλοφόρησε ποτέ κανονικά σαν single [υπήρξαν μόνο μερικές πρόμο κόπιες με την ένδειξη d.j. copy not for sale, κι ήταν η αμέσως προηγούμενη κυκλοφορία από το da doo ron ron] το χορευτικό let’s dance the screw, απλωνόταν σε έξι λεπτά και σε δυο μέρη στις δυο πλευρές του 7ιντσου**. δεν έχει καμιά σχέση με τον ήχο του σπέκτορ και τις παραγωγές του στο wall of sound στυλ εκείνης της εποχής και μοιάζει με τα κομμάτια που ακούγονταν στα τηλεοπτικά σόου-διαγωνισμούς [όποιος έχει δει το hairspay καταλαβαίνει]. λάνσαρε και χορό, προφανώς βιδωτό, ιδανικό για κυριακή των βαΐων… δεν είναι γνωστό αν αυτός που επαναλαμβάνει dance the screw είναι ο ίδιος ο σπέκτορ ή ο δικηγόρος του. επίσης είναι άγνωστο αν αυτές που τραγουδάνε το μονότονο daeeeeence είναι οι crystals-crystals, οι crystals-blossoms ή κάποιες άλλες που βάφτισε crystals επειδή έτσι τον βόλευε στην ηχογράφηση. καλό ξεβίδωμα.
dance the screw
*αν εξαιρέσω το be my baby που "δεν παίζεται", οι crystals έχουν πει καλύτερα κομμάτια [και το αγαπημένο του σπέκτορ ever απ' όσα έκανε παραγωγή, το then he kissed me].
**εδώ κάτι δεν πάει καλά στη σύνταξη, αλλά τέτοια ώρα...