Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008

ή τώρα ή ποτέ


Ο σκηνοθέτης και πελάτης του vm Γρηγόρης Χατζάκης και ο θεατρικός οργανισμός Altra Terra, μετά τις ψιλοεπιτυχημένες παραστάσεις, Το Άγνωστο Αριστούργημα, Tα Φτερά του ‘Ερωτα και Είσαι Ένα Κτήνος Βίσκοβιτς!, μεταφέρουν στο θέατρο το κινηματογραφικό αριστούργημα του Chris Marker, La Jetée. Η ιστορία ενός άντρα στιγματισμένου από μία εικόνα της παιδικής του ηλικίας στο νέο χώρο Θέατρο 46 από τις 25 Φεβρουαρίου.
Ένα αγόρι παρακολουθεί μία σκηνή που τον στιγματίζει για όλη του τη ζωή. Ενώ βρίσκεται στο αεροδρόμιο στο Παρίσι, βλέπει μία όμορφη κοπέλα που του κινεί το ενδιαφέρον αλλά και τον θάνατο ενός άντρα.
Το έργο εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο διαφορετικό από τον σημερινό. Ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος έχει λήξει και η ανθρωπότητα, λουσμένη στη ραδιενέργεια, ζει σε υπόγειες στοές. Ο πρωταγωνιστής για να επιβιώσει θα πρέπει να ταξιδέψει στο παρελθόν. Στα αλεπάλληλα ταξίδια του στο χρόνο, συναντάει συχνά την κοπέλα της ανάμνησης του και αναπτύσσουν μια σχέση χωρίς αναμνήσεις και σχέδια για το μέλλον.
H ομώνυμη ταινία –εμπνευσμένη από μία σκηνή του Χιτσκοκικού Vertigo- γυρίστηκε το 1962, και ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Terry Gilliam, o οποίος βασισμένος στην ταινία του Marker γύρισε το 1995 τους 12 Πίθηκους.
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Κείμενο: Chris Marker & o θίασος
Μετάφραση–Θεατρική προσαρμογή: Γρηγόρης Χατζάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Κινησιολογική επιμέλεια: Μαριέλα Νέστορα
Μουσική (Γράφουν & Ερμηνεύουν Ζωντανά): Neon
Moυσική επιμέλεια: DJ Bluebox
Παίζουν: Δημήτρης Βαρβαντάκης, Βάνα Βάσιου, Ζωή Βλάσση, Δημήτρης Δρόσος, Νατάσα Ζάγκα, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Γρηγόρης Χατζάκης
http://www.myspace.com/lajeteetheater
Θέατρο 46 , Λ.Κωνσταντινουπόλεως 46,
από 26 Φεβρουαρίου
Πέμπτη-Δευτέρα, 21:00
[το κείμενο είναι "κλεμμένο" από εδώ]