Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2008

tabu


το 1929, αφού ο murnau είχε συμπληρώσει ήδη τρία χρόνια στο hollywood [κι ενώ είχαν περάσει δύο από την επιτυχία του sunrise] ζήτησε από τον robert flaherty [τον κορυφαίο ντοκιμαντερίστα του nanook of the north και του man of aram] να συνεργαστούν στην επόμενη ταινία του, που ήθελε να γυρίσει στην ταϊτή. ονειρευόταν γυρίσει ένα ερωτικό δράμα στα νησιά της πολυνησίας με ντόπιους στη θέση των πρωταγωνιστών και στόρι βασισμένο στους μύθους και τις παραδόσεις της ''πρωτόγονης'' κουλτούρα τους.
το tabu, a story of the south seas που προέκυψε από τη συνεργασία ήταν τελικά αυτό ακριβώς που ήθελε: μια ερωτική ιστορία με πρωταγωνιστές ένα νεαρό ψαρά και μια όμορφη νησιωτοπούλα [που στη συνέχεια έκανε καριέρα στο broadway], πλαισιωμένους από ερασιτέχνες ηθοποιούς, όλους ντόπιους, γυρισμένη στα εξωτικά, ειδυλλιακά τοπία των νησιών. οι δυο νέοι ερωτεύονται αλλά πριν προλάβουν να χαρούν τον έρωτά τους η πιτσιρίκα γίνεται προσφορά στους θεούς και το σώμα της tabu για κάθε θνητό άντρα [που σημαίνει ότι θα έπρεπε να πεθάνει παρθένα]. όποιος την άγγιζε θα έπρεπε να πεθάνει. όταν ο νεαρός την κλέβει και καταφεύγουν σε διπλανό νησί, η ταινία -που ξεκινάει σαν ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει σκηνές επίγειου παραδείσου- γίνεται δράμα με στοιχεία θρίλερ και στη συνέχεια τραγωδία.
77 χρόνια μετά την πρώτη προβολή το tabu [δηλαδή ''απαγόρευση''] εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πλήρη αλογόκριτη κόπια [δεν μπορώ να φανταστώ τι στο καλό είχε κόψει η λογοκρισιά, τα βυζιά σε κάποιες σκηνές υποθέτω], με εκπληκτικό restoration, όπως ακριβώς το ήθελε κι ο murnau [o οποίος παρεμπιπτόντως πέθανε τη χρονιά που βγήκε στο σινεμά. το tabu έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του].
τα commentary τα βαριέμαι, το 80σέλιδο βιβλίο που το συνοδεύει πάντως εκτός από ένα σωρό πληροφορίες για την ταινία έχει ολόκληρο το σενάριο, ακόμα και το στόρι του turia, της ιστορίας που είχε σκοπό να γυρίσει νωρίτερα, αλλά απορρίφθηκε από την colorant λόγω οικονομικών διαφορών...
ξέχασα να πω ότι είναι βουβό.
[η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφορεί απ' τη masters of cinema].
second skin-french cowboy