Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008

iLiKETRAiNS


melodramatic popular
Μελόδραμα και σκοτεινός λυρισμός, ιστορίες τρένων, δολοφονιών και παράνοιας από το Leeds κι από ένα από τα πιο σημαντικά γκρουπ που διαθέτει η Αγγλία σήμερα. Την Παρασκευή το βράδυ στην Αθήνα.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τα τραγούδια τους «μελοδραματικά δημοφιλή», είναι από το Leeds και από το 2004 που εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα έχουν μια πορεία ανοδική με cult status, που συνεχώς εξαπλώνεται και έξω από την Αγγλία. Οι iLiKETRAiNS είναι από τα πιο γοητευτικά γκρουπ που διαθέτει η Βρετανία αυτή τη στιγμή και ο όρος post rock τους αδικεί. Τα κομμάτια τους απλώνονται σε μακρόσυρτες κιθαριστικές μελωδίες, η μελαγχολία είναι διάχυτη (σε κάποια σημεία μέχρι και αβάσταχτη), η ερμηνεία αγγίζει το μελόδραμα, τα θέματά τους είναι σκοτεινά και δυσάρεστα: αναφέρονται στη μεγάλη φωτιά στο Λονδίνο, σε δολοφονίες πολιτικών, σφαγές, λιμούς και παράνοια, παρ’ όλα αυτά κατάφεραν σταθερά να περάσουν σε μεγάλα ακροατήρια. Ο Τύπος τους λάτρεψε απ’ την αρχή, από τα δυο πρώτα singles τους του 2005 και το εξαιρετικό mini album τους του 2006, το Progress Reform στη Fierce Panda. Το 2007 παρουσίασαν το πρώτο ολοκληρωμένου άλμπουμ τους
Elegies To Lessons Learnt (ένα από τα καλύτερα της χρονιάς) και η φήμη τους γιγαντώθηκε. Την Παρασκευή το βράδυ [25/1] έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά τον σκοτεινό τους λυρισμό, σε μια από τις πραγματικά ενδιαφέρουσες συναυλιακές βραδιές του φετινού χειμώνα.
«Είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσεις τη μουσική σου με τις επιλογές που σου δίνουν στο MySpace» λέει ο Dave Martin, σχολιάζοντας το χαρακτηρισμό της μουσικής τους στο MySpace, αλλά δεν είναι και τόσο κακός ο τίτλος “μελοδραματικά δημοφιλή τραγούδια”. Δεν είμαι σίγουρος για το “δημοφιλή”, αλλά τα υπόλοιπο είναι OK. Προσπαθούμε να βάλουμε πολύ δράμα στον ήχο και στους στίχους μας και προσπαθούμε να διηγούμαστε ιστορίες στα κομμάτια μας. Η περιγραφή αυτή τονίζει τη σημασία του τραγουδιού για μας, σε αντίθεση με το τυπικό post-rock, που δεν δίνει και τόση βάση στα τραγούδια, βασίζεται περισσότερο στην ατμόσφαιρα. Γενικά πάντως, δεν μου αρέσει να κατηγοριοποιώ τη μουσική μου. Δεν με νοιάζει όταν το κάνουν οι άλλοι, αλλά θα προτιμούσα να αποφασίσουν εκείνοι».
Στο πρώτο τους ep οι στίχοι καλύπτονταν πίσω από τις δυνατές μπασογραμμές, στο Elegies To Lessons Learnt οι ιστορίες ακούγονται καθαρά, έχουν περάσει σε πρώτο πλάνο, οι στίχοι είναι πιο επικοί και δραματικοί από ποτέ. «Οι στίχοι είναι σημαντικοί φυσικά, αλλά οι ιστορίες που διηγούμαστε συχνά καταλήγουν σε ακραία δράματα ή έντονα συναισθήματα και όταν φτάνουμε σε αυτό το φορτισμένο κλίμα η μουσική εκρήγνυται, αντανακλά την κατάσταση των χαρακτήρων που εμπλέκονται, και τα φωνητικά βυθίζονται στον αναβρασμό που δημιουργείται». Τα τραγούδια τους έχουν ιστορικές αναφορές -περισσότερες ίσως από κάθε άλλου σημερινού γκρουπ-, πόσο επηρεάζει αυτό τον ήχο τους; «Όσο το στυλ μας εξελίσσεται, ενδιαφερόμαστε όλο και πιο πολύ για την ιστορία. Αυτό μας προέκυψε όταν γράψαμε ένα τραγούδι για μια φιγούρα απ’ το παρελθόν που συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με τα τρένα, τον William Huskisson, τον πρώτο άντρα που σκοτώθηκε σε επιβατικό τρένο της Αγγλίας. Όταν ερευνούσαμε αυτή την ιστορία, γοητευτήκαμε από τη διαδικασία και αρχίσαμε να ψάχνουμε σε εκπληκτικές ιστορίες άλλων ανθρώπων, όπως τους Bobby Fischer και Scott της Ανταρκτικής, κι ανακαλύψαμε ότι ο τρόπος που οι ιστορίες ξεδιπλώνονταν ταίριαζαν πολύ με τη μουσική μας. Έτσι η ιστορία και η μουσική μας συμπλέκονται». Τον ήχο τους τον συγκρίνουν αναπόφευκτα με άλλων «σκοτεινών» συγκροτημάτων της βρετανικής σκηνής, ποια σύγκριση είναι αυτή που τους ενοχλεί περισσότερο; «Δεν με ενοχλούν οι συγκρίσεις», λέει, «νομίζω όμως ότι οι Joy Division αναφέρονται πάρα πολύ. Δεν μπορώ να δω τις ομοιότητες. Καλή μπάντα, αλλά δεν έπαιξαν και τεράστιο ρόλο στη δημιουργία αυτού που κάνουμε».
Έχουν καμιά σχέση τα τρένα με τον ήχο σας;
Θα ’θελα να πιστεύω ότι έχουμε λίγη από την ενέργεια και τη δύναμη του ατμοκίνητου τρένου σε πλήρη κίνηση όταν φτάνουμε στα κρεσέντο μας.
Τι θα ήταν, σε μια γραμμή, αυτό που θα θέλατε να γραφτεί για σας στην ιστορία της μουσικής;
iLiKETRAiNS - έγραψαν ιστορία με την ιστορία.
Πες μου την πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Ελλάδα.
Λιακάδα. Υποθέτω όμως ότι δεν θα υπάρχει και πολλή εκεί το Γενάρη…
Οι iLiKETRAiNS εμφανίζονται την Παρασκευή 25/01 στο Gagarin, μαζί με τους Fuzzy Nerds.
[ολόκληρη η συνέντευξη εδώ].